Minerii de la Paroșeni și Uricani au suspendat protestul

de Cuget Liber Joi, 07 Noiembrie 2019 89
Minerii de la Paroșeni și Uricani au suspendat joi după-amiază protestul declanșat în urmă cu 11 zile în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului, hotărârea fiind luată după ce Guvernul a anunțat că în circuitul de avizare se află un proiect de ordonanță care le va soluționa revendicările, scrie Agerpres.


Potrivit liderului Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, hotărârea a fost luată după ce un proiect de ordonanță de urgență s-a aflat, în primă lectură, la ședința de Guvern din 6 noiembrie, în forma propusă de reprezentanții minerilor. Documentul se află acum în circuitul de avizare și urmează să fie prezentat în următoarea ședință de Guvern.


"Apreciind asigurările date de reprezentantul Executivului, potrivit cărora în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, OUG va fi adoptată, totul cumulat cu întâlnirea ce a avut loc după ședința de Guvern între domnul ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și delegația Sindicatului Huila Valea Jiului, în cadrul căreia domnul ministru a dat aceleași asigurări, și după consultările cu minerii aflați în acțiune de protest, Sindicatul Huila a fost mandatat să anunțe suspendarea protestului până la următoarea ședință de Guvern", a declarat președintele organizației sindicale, Laszlo Domokos.


Aproape o sută de mineri de la Paroșeni și Uricani s-au autoblocat, de luni, 28 octombrie, în subteranul celor exploatări de cărbune din Valea Jiului.


Protestatarii solicită un act normativ similar prin care să li se garanteze acordarea unor venituri de completare și vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condițiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.


Protestul din adâncurile celor două exploatări miniere a ajuns să fie cel mai lung, de acest fel, din ultimii 15 ani de minerit în Valea Jiului, potrivit sindicaliștilor.


Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei