Mihai Daraban propune reducerea urgentă a numărului de județe

1280
Mihai Daraban propune reducerea urgentă a numărului de județe - fondmihaidarabanpropunereducerea-1572644456.jpg

Articole de la același autor

Viitoarele guverne ale României vor trebui să ducă lupta pentru reformarea sistemului bugetar, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, în seara de 31 octombrie 2019, cu prilejul festivității "Topul societăților comerciale din județul Constanța, pe anul 2018".


"Guvernanții nu mai au de ce să se atingă de mediul de afaceri. Trebuie să intrăm într-o perioadă de stabilitate și predictibilitate, să se ia măsuri sustenabile pentru mediul de afaceri, care deja e fragil. Nu mai trebuie venit cu presiuni și șocuri asupra lui. A fost șocul provocat de celebra OUG 114 din decembrie 2018 și s-a discutat mult pe marginea redevențelor și taxelor din domeniul off-shore. Cred că aceste lucruri trebuie reglementate: OUG 114 să intre în istorie, iar redevențele și taxele pentru sectorul off-shore să fie stabilite la un nivel normal, pentru atragerea investitorilor. Cred că modelul danez și italian ar fi cel mai indicat de copiat, pentru că se situează undeva la mijloc între cei cu taxe foarte mari și cei cu taxe foarte joase, în Europa", a afirmat Daraban.


Președintele CCIR consideră că economia reală nu mai poate susține un sistem bugetar supraponderal, în care salariile sunt umflate, decât dacă sunt sacrificate investițiile publice. "Deficitul balanței comerciale a României aproape s-a dublat în ultimii trei ani. La 31 decembrie 2016 era de 10 miliarde de euro și, probabil, la finalul acestui an va ajunge la 18 miliarde de euro. Aceasta înseamnă consum de mărfuri din import și bani plecați din România. Consecințele le vor suporta toți românii. De aceea trebuie luate măsuri în sistemul bugetar, măsuri dure, cu asumare guvernamentală", a spus Mihai Daraban.


El a propus reducerea urgentă a numărului de județe, după modelul celor 15 curți de apel, al căror număr asigură mobilitatea cetățenilor. "Cred că nu va fi o problemă dacă de mâine vom avea doar 15 județe. Nici simpli cetățeni, nici agenții economici nu interacționează cu consiliile județene. Noi nu avem nevoie de nicio hârtie de la ele. Dispariția unui consiliu județean nu cred că ne afectează pe noi, cetățenii țării. Consiliile județene discută cu administrațiile publice locale", a afirmat Daraban. 


El a ținut să precizeze că, atunci când vorbește despre bugetari, nu se referă la Învățământ, Sănătate, Armată și Poliție, ci numai la administrația publică centrală și locală, la numeroasele agenții și structurile din subordinea ministerelor. "Să nu creadă cineva că noi, mediul de afaceri, avem ceva cu medicii, profesorii, militarii și polițiștii. Noi avem ce avem cu această administrație stufoasă. Uitați-vă că nu există primărie reședință de județ care să nu aibă cel puțin o mie de salariați. Nu mai vorbim de consiliile județene, cu alte sute și mii de angajați. Nu mai poate fi susținut acest aparat supraponderal. În plus, statul trebuie să ia măsuri cu cei care nu muncesc în această țară. Sunt 7,1 milioane de oameni care nu muncesc la această oră. Unii sunt în șomaj, alții sunt la cursuri… Au tot felul de încadrări, dar nu în muncă. Potrivit Eurostat, 1,68 de milioane de români, între 18 și 60 de ani, nu au muncit niciodată. Nu cred că este o atitudine de dreapta să spui că trebuie stopate ajutoarele sociale în bani. Trebuie stopate urgent. Cel mult să se dea o masă caldă, dar nu bani. Am ajuns să importăm forță de muncă, deși avem o mare rezervă de lucrători. Cred că trebuie să ne concentrăm pe această rezervă, să o punem la muncă. În județul Teleorman, muncesc 35 din 100 de locuitori. Trebuie să fie foarte clar, vorbesc numai de persoanele apte de muncă, care în statisticile statului român figurează cu această calitate. Trebuie făcut ceva în această direcție, pentru că nu se mai poate continua. Din cauza politicianismului ieftin nu s-au luat măsurile dure, ce trebuiau adoptate de foarte mult timp", a declarat Mihai Daraban.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3389 secunde