Mediul de afaceri cere aplicarea rapidă a schemelor de ajutor de stat inițiate de Guvernul Orban

169
Mediul de afaceri cere aplicarea rapidă a schemelor de ajutor de stat inițiate de Guvernul Orban - mediuldeafacericereaplicarearapi-1593793880.jpg

Articole de la același autor

Planul național de investiții și relansare economică publicat de Guvernul Orban a stârnit cuvinte de apreciere din partea mediului de afaceri. Totodată, patronatele și managerii îi cer Guvernului Orban să pună în aplicare cât mai repede măsurile cuprinse în acest document, având în vedere faptul că mulți agenți economici, în special din rândul IMM-urilor au fost grav afectați de criza Covid – 19.

Vă propun, stimați cititori, să trecem în revistă câteva dintre măsurile de sprijin pentru companii, din acest document.


Finanțarea capitalului de lucru și a chiriilor

Iată, o schemă de finanțare care asigură capitalul de lucru pentru relansarea activității. Are prevăzut un fond de 100 milioane de euro, din care 85 milioane de euro din fonduri europene și 15 milioane de euro cofinanțare de la bugetul statului. Valoarea micrograntului este de 2.000 euro și se acordă o singură dată.

Beneficiari sunt: IMM-urile fără salariați; PFA-uri din domeniul artelor și spectacolului; PFA-uri cu activități în domeniul sănătății, dacă au fost implicate direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19. Se estimează că schema de ajutor va avea 50.000 de beneficiari.

O altă schemă finanțează capitalul de lucru necesar reluării activității în IMM-urile din domenii precum HoReCa, turism, transport, organizare de evenimente. Are un buget de 350 milioane de euro, din care: 265 milioane de euro din fonduri europene, 39,750 milioane de euro cofinanțare de la bugetul de stat, iar 45.712.500 euro reprezintă coparticiparea beneficiarilor. Schema are un număr estimat de aproximativ 90.000 – 100.000 de beneficiari.

Activităților de comerț și servicii le este destinată o schemă de ajutor cu un fond de 160 milioane de lei, cu finanțare de la bugetul statului. Beneficiarii sunt agenții economici chiriași ai marilor centre comerciale, care nu au putut să își desfășoare activitatea pe timpul pandemiei. Ajutorul acordat este egal cu valoarea chiriei pe o perioadă de trei luni. De această schemă vor putea profita 2.000 de comercianți.

Ajutoare de stat pentru investiții

O schemă de ajutor cu un fond de 550 milioane de euro este destinat IMM-urilor care fac investiții și reconversie economică. 415.870.000 milioane de euro reprezintă finanțare europeană, 62.380.500 euro - cofinanțare de la bugetul de stat și 71,74 milioane de euro - cofinanțare asigurată de beneficiari. Valoarea grantului est de 50.000 – 200.000 de euro, din care 15% reprezintă cofinanțarea proprie.

Schema de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de maxim 27 KW și pentru achiziționarea și montarea stațiilor de încărcare electrică pentru autovehicule are un fond de 200.000.000 euro. Valoarea ajutorului este de maximum 30.000 de euro. Beneficiarii sunt MM-urile și entitățile asimilate acestora.

O serie de alte scheme de finanțare au în vedere:

- creșterea competitivității microîntreprinderilor prin acordarea de granturi pentru investiții în valoare de 25.000 până la 200.000 euro pe proiect;

- granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari, în valoare de 2 – 6 milioane de euro pe proiect;

- granturi pentru start-up-uri pentru studenți, în domenii competitive și inovative, în valoare de 30.000 – 100.000 de euro pe proiect.

Ne vom opri aici cu prezentarea schemelor de ajutor de stat, lista lor fiind cu mult mai mare.

Programul IMM Leasing de echipamente și utilaje

În perioada următoare, Guvernul Orban va adopta actele normative pentru punerea în practică a acestor măsuri. Iată, deja, a fost pusă în dezbatere publică OUG privind Programul IMM Leasing de echipamente și utilaje. În cadrul acestuia, statul va garanta:

- maximum 80% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate, pentru achiziția de echipamente IT și tehnologia informației, în cadrul unei operațiuni de leasing financiar;

- maximum 60% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate, pentru achiziția de utilaje si echipamente tehnologice în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 5 milioane de lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Iulie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 02 Iulie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 13 Iunie 2020
Stire din Economie : Un obiectiv ambițios pentru România
Joi, 11 Iunie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 2.3501 secunde