Măsuri pentru stabilitatea sistemului bancar european după Brexit

225
Măsuri pentru stabilitatea sistemului bancar european după Brexit - masuripentrustabilitateasistemul-1580516103.jpg

Articole de la același autor

Banca Centrală Europeană și-a declarat regretul pentru părăsirea Uniunii Europene de către Regatul Unit. Cu toate acestea, consideră binevenită ratificarea acordului privind o retragere ordonată a acestei țări. În ultimele luni și în ultimii ani, BCE a luat măsuri pentru a se pregăti pentru orice situații neprevăzute și va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile de pe piețele financiare în scopul menținerii stabilității, se spune în comunicatul dat publicității. BCE subliniază că băncile trebuie să înregistreze acum progrese în implementarea planurilor legate de Brexit, în concordanță cu calendarele convenite.
Mai exact, BCE a întreprins următoarele preparative:


BCE și Bank of England au activat, în luna martie 2019, un acord de swap valutar, prin intermediul căruia Bank of England împrumută săptămânal euro băncilor din Regatul Unit. În cadrul aceluiași acord, Eurosistemul va fi pregătit să împrumute lire sterline băncilor din zona euro, dacă va fi necesar. Aceasta va reduce posibilele surse de tensiuni în sistemul financiar.
În ceea ce privește supravegherea bancară, BCE a procesat circa 25 de proceduri de autorizare pentru băncile care își transferă activitățile în zona euro și a evaluat planurile legate de Brexit ale unui număr de 42 de bănci din zona euro care își vor menține sucursalele din Regatul Unit, după părăsirea Uniunii Europene de către această țară. BCE se așteaptă acum ca băncile să își implementeze planurile în concordanță cu angajamentele asumate anterior, inclusiv cu calendarele de implementare convenite cu autoritățile lor de supraveghere.


BCE și contrapartidele sale din Regatul Unit au adoptat măsuri pentru a asigura continuarea bunei cooperări în domeniul supravegherii bancare, inclusiv după încheierea perioadei de tranziție. În acest sens, a fost încheiat un memorandum de înțelegere care va permite autorităților de supraveghere să continue schimburile de informații și să coordoneze supravegherea grupurilor bancare transfrontaliere.


Bank of England va părăsi Sistemul European al Băncilor Centrale. Cota actuală deținută de Bank of England în capitalul subscris al BCE, respectiv 14,3%, va fi realocată atât între băncile centrale naționale (BCN) ale țărilor din zona euro, cât și între restul BCN din afara zonei euro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7183 secunde