Mafia cerealelor va fura și cu zero TVA

698
Mafia cerealelor  va fura și cu zero TVA - mafiagraului-1405614259.jpg

Articole de la același autor

r Antifrauda a confiscat aproape 2.000 tone de cereale și produse de morărit

Economia subterană își face parte din noua recoltă de cereale. Începând cu data de 1 iulie 2014, în plină campanie de recoltare, inspectorii antifraudă fiscală au început controalele pe fluxurile de cereale. Sunt monitorizate prin-cipalele căi de comunicație și noduri rutiere, silozurile, unitățile de morărit și panificație.

Până în prezent, au fost verificate 714 mijloace de transport și 287 societăți comerciale. În urma controalelor, au fost aplicate amenzi în valoare de 1.552.000 lei și au fost confiscate 1.988,24 tone de grâu, orz, rapiță, porumb, floarea soarelui, tărâțe și făină, în valoare totală de 1.508.630 lei. Produsele confiscate intră în proprietatea statului și urmează a fi valorificate. Activitatea a șase firme a fost suspendată, întrucât nu utilizau casele de marcat.

Rezultatele controalelor demonstrează că, în ciuda reducerii TVA de la 24% la 9%, evaziunea fiscală cu grâu, făină și produse de panificație continuă să fie ridicată. Ceea ce au descoperit inspectorii antifraudă fiscală în cele două săptămâni de controale este o picătură din frauda agro-alimentară din România.

Concluzia este că evazioniștii nu se lasă de nărav nici dacă ar avea zero taxe și impozite. Și-atunci ar găsi ceva de furat de la asociați, angajați, clienți, populație și stat. Istoria ne-a dat prea multe lecții de felul acesta. Spre exemplu, după introducerea, în 2005, a cotei unice de impozitare, de 16%, a veniturilor și profitului (înainte, salariile erau impozitate gradual, iar impozitul pe profit era de 38%), a trecut doar un an și evaziunea fiscală a explodat. Situația se repetă și cu reducerea TVA la 9%.

Toate acestea nu trebuie să descurajeze reducerea în continuare a taxelor și impozitelor, dintr-un simplu motiv: principalul beneficiar ai diminuării poverii fiscale este populația. În schimb, avem nevoie de legi mai dure împotriva evazioniștilor și intensificarea controalelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4977 secunde