Legea privind impozitul specific a fost publicată

255
Legea privind impozitul specific a fost publicată - legeaprivindimpozitul-1477322060.jpg

Articole de la același autor

În "Monitorul Oficial al României" nr. 812 / 14 octombrie 2016 a fost publicată Legea nr.170 / 2016 privind impozitul specific unor activități, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.


Actul normativ reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care desfășoară activități corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
- 5510 - "Hoteluri și alte facilități de cazare similare";
- 5520 - "Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată";
- 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere";
- 5590 - "Alte servicii de cazare";
- 5610 - "Restaurante";
- 5621 - "Activități de alimentație (catering) pentru evenimente";
- 5629 - "Alte servicii de alimentație n.c.a.";
- 5630 - "Baruri și alte activități de servire a băuturilor.


De la 1 ianuarie 2017, sunt obligate la plata impozitului specific în conformitate cu prevederile Legii nr.170/ 2016, persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiții:
a) aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus;
b) nu se află în lichidare, potrivit legii.
Formula de calcul și valoarea impozitului specific va varia, după caz, în funcție de urmatoarele criterii:
- CAEN - ul activității desfășurate;
- rangul localități;
- suprafața de desfășurare a activității; 
- sezonalitate;
- numărul locurilor de cazare;


Declararea și plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. 


Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul specific.
În cazul în care, la data de 31 decembrie, inclusiv, firmele nu mai îndeplinesc condițiile obligatorii pentru plata impozitului specific, atunci vor comunica organelor fiscale teritoriale ieșirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie, inclusiv, a anului următor.


Contribuabilii care, în cursul anului, realizează venituri și din alte activități în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus, aplică pentru acestea sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile din alte activități luate în calcul sunt cele înregistrate până la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.


În termen de 90 de zile de la data publicării acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, se elaborează normele metodologice de aplicare, care se aprobă prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri.  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5411 secunde