Investitorii chinezi au venit la Constanța

797
1

Articole de la același autor

China câștigă tot mai mult teren în România. De aproape două decenii, mărfurile chinezești ieftine au pus stăpânire pe importante segmente din piața internă. Anual, lanțurile de magazine vând cantități imense de îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării și electronice "made in China".

Dar importurile sunt doar ariergarda. Urmează cel mai important val chinezesc: investițiile. Până la data de 30 septembrie 2017, chinezii au înființat 12.272 de firme în țara noastră, cu un capital total de 401,921 milioane de dolari. Țara Surâsului se situează abia pe poziția a 19-a în rândul țărilor care și-au deschis afaceri în România, dar continuă să urce în clasament.

Capitalul chinez este surprinzător de vioi și deosebit de expansiv, gata să profite de oportunitățile de afaceri, iar România are destule zone încă virgine, care își așteaptă investitorii.

v v v

Luni, 30 octombrie 2017, în sala de conferințe a hotelului Iaki, din stațiunea Mamaia, s-a vorbit limba afacerilor. Forumul de cooperare economică în industrie și logistică China (Ningbo) - România a atras o mulțime de persoane interesate: 51 de oameni de afaceri, reprezentând 39 de firme chineze, și 85 de oameni de afaceri din județul Constanța, reprezentând 62 de firme românești. Printre firmele chinezești s-au aflat producători și exportatori cu următoarele domenii de activitate: logistică și transport; electrice și electronice; mecanică și inginerie; echipamente și accesorii pentru automobile; materiale de construcții; import-export produse industriale, bunuri de larg consum, fructe și legume, produse antimicrobiene folosite în industria cosmetică și farmaceutică, enzime catalitice; IT&C și e-commerce; tricotaje și articole de îmbracăminte, echipamente pentru bucătării; organizații specializate în investiții industriale și cooperare tehnologică, parcuri industriale.

Oamenilor de afaceri li s-au alăturat o serie de oficialități, printre care: Xu Feihong - ambasadorul Republicii China în România, Li Guanding - viceprimarul orașului-port Ningbo, Ionel Minea - secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Decebal Făgădău - primarul municipiului Constanța, Mariana Gâju - primarul comunei Cumpăna, Nicolae Dan Tivilichi - directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Alexandru Crăciun - directorul comercial al CNAPMC, Dănuț Jugănaru - directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

Invitații au prezentat orașele Ningbo și Constanța, oportunitățile de investiții și afaceri, evoluția schimburilor comerciale româno-chineze.

Cu o istorie de 2000 de ani, Ningbo este un modern port industrial, cu cel mai mare trafic de containere din lume. În anul 2016, a manipulat peste 920 de milioane de tone de mărfuri, traficul de containere ajungând la 21,56 milioane TEU. Orașul Ningbo este un centru economic, cu 280.940 de companii și un export de 176,79 miliarde de dolari în 2016. Găzduiește industrii clasice, precum producția de materiale plastice, petrochimia, industria auto, industria navală, dar și industrii noi, inovative.

Oficialii români i-au invitat pe chinezi să investească în infrastructura și terminalele din portul Constanța, în sistemul de irigații din agricultura județului, în turism și parcurile industriale, în producția de energie eoliană, în construcții și sectorul IT.

În prezent, la Constanța funcționează 20 de firme cu capital chinez. În anul 2014, compania United Shipping Agency din portul Constanța a fost preluată de traderul olandez de cereale Nidera, care este deținută în proporție de 51% de COFCO, cel mai mare trader de cereale din China.

Preluarea Rompetrol Rafinare de către o companie chineză este aproape de finalizare, iar de mai mulți ani se poartă discuții cu partenerii chinezi pentru construcția reactoarelor nr. 3 și 4 de la Cernavodă.

În partea a doua a reuniunii, oamenii de afaceri români și chinezi au purtat discuții față în față.

Evenimentul a fost organizat de municipalitatea Ningbo - China, împreună cu Primăria Municipiului Constanța, în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Invest România, Administrația Porturilor Constanța, alături de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, prin Centrul Enterprise Europe Network.

Comentează știrea

ion
31 octombrie 2017
taxe

daca platesc taxe si impozite ,foarte bine sa vina , dar dupa cum vedem la marel magazin din medgidia ,,fostul cinema ,, niciodata nu au dat bonuri ,seara pleca cu saci de bani.deci anaf pentru uni muma pentru alti ciuma. incercati sa vindeti dvs o legatura de marar pe trotuar in fata casei ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6258 secunde