Invazie de cereale sârbești în portul Constanța

304

Articole de la același autor

Pe data de 24 septembrie 2015, în sala de conferințe a hotelului Holiday Inn, din Belgrad, a avut loc cea de-a noua ediție a Zilei Portului Constanța în Serbia, eveniment organizat de Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța, se arată într-un comunicat de presă.

Alături de conducerea CNAPMC au participat la eveniment: ambasadorul României la Belgrad, Daniel Banu, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor din Serbia, delegați din Serbia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Germania, Ungaria, Austria și operatori importanți din portul Constanța. Au fost reprezentate la Belgrad companiile Chimpex, Socep, TTS, Umex și United Shipping Agency, care sunt interesate de întâlnirile de afaceri stabilite cu partenerii din această zonă.

Se remarcă prezența porturilor partenere cu care s-au încheiat memorandumuri de înțelegere privind dezvoltarea relațiilor comerciale cu portul Constanța, respectiv Pancevo, din Serbia (în 2014) și Vukovar, din Croația (în 2015). Totodată, au fost reprezentate porturile Belgrad, Novi Sad, Senta, Backa Palanka, Bogojevo, Smederevo din Serbia, portul Osijek (Croația), portul Brcko (Bosnia) și portul Baja (Ungaria).

De la începutul acestui an și până la 15 august, traficul de mărfuri între Portul Constanța și Serbia a fost de 4,02 milioane tone (față de 2,5 milioane tone la 15 august 2014), din care 2,36 milioane tone îl reprezintă traficul fluvial (față de 1,5 milioane tone la 15 august 2014). Creșterea de peste 60% este spectaculoasă, fiind determinată în principal de cereale.

Astfel, în traficul total, ponderea o dețin cerealele, cu peste 3,03 milioane tone (față de 1,1 milioane tone la 15 august 2014), urmate de combustibili minerali solizi cu 242.413 tone, îngrășăminte 222.960 tone, minereuri de fier și deșeuri de fier 211.019 tone.

Cerealele din Serbia sunt exportate, cu tranzit prin portul Constanța, spre Coreea de Sud, Spania, Iran, Egipt, Israel, Turcia, Portugalia, Olanda, Tunisia, Italia, Libia, iar produsele metalice sârbești ajung în Turcia, Algeria, Tunisia, Siria, Spania. De asemenea, Serbia importă, cu tranzit prin portul Constanța, combustibili minerali solizi, îngrășăminte, minereurile de fier și deșeurile de fier, minereuri și deșeuri neferoase, produse petroliere, minerale brute sau prelucrate, echipamente, mașini din țări ca: Egipt, Siria, Iordania, Ukraina, Rusia, China, Spania, Grecia, Turcia, Mozambic, Algeria, Danemarca.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5828 secunde