Instalații modernizate și procese digitalizate, la Rompetrol Rafinare

283
Instalații modernizate și procese digitalizate, la Rompetrol Rafinare - rompetrol1-1565368250.jpg

Articole recomandate

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a finalizat cu succes o nouă etapă a programului de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari: modernizarea instalațiilor de "In-Line Blending/Amestec în Linie" a carburanților.

Investiția totală se ridică la circa trei milioane USD, iar modernizarea instalațiilor a vizat, în principal, optimizarea producției de carburanți prin îmbunătățirea sistemului integrat de management și automatizare a fluxurilor tehnologice.

"Calitatea este cuvântul cheie care definește carburanții realizați la Petromidia, iar eforturile și investițiile realizate ne permit o continuă îmbunătățire a acestora, a fluxurilor operaționale și a unităților de producție. În plus, proiectele implementate recent ne vor ajuta să creștem și volumele obținute, dar să ajungem și la o mai mare flexibilitate în adaptarea la cerințele pieței. Consider că este un alt pas foarte important pe care îl facem pentru alinierea, atât cu standardele internaționale, cât și cu trendul inovativ pentru atingerea revoluției industriale – Industry 4.0", a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Inițiate la începutul anului trecut, lucrările de modernizare a celor două instalații au fost finalizate în iunie 2019. Implementarea noului sistem digital asigură analize detaliate în timp real ale componenților și ale produsului final obținut și, implicit, o monitorizare atentă a calității carburanților și a conformității acestora cu legislația în vigoare.

Printre activitățile desfășurate se numără și modernizarea componentei digitale cu una de ultimă generație, implementarea unui nou sistem de management și distribuție a controlului (DCS) și înlocuirea analizoarelor - capabile să analizeze și să monitorizeze cu maximă acuratețe toți parametrii tehnici. La acestea se adaugă și instalarea unor noi pompe de aditivi cu capacități ridicate, dar și dublarea celor pentru componenți (pentan, butan și biodiesel).

În prezent, Rafinăria Petromidia are în exploatare două Instalații de Amestec în Linie pentru carburanți (benzină, motorină), care au fost construite și introduse în fluxul tehnologic în 2003, respectiv în 2006.

Rolul principal al acestor unități este acela de utilizare a rețetelor specifice pentru prepararea produselor finite care ajung la stațiile de carburanți, respectând cerințele de calitate impuse de Uniunea Europeană, legislația din România, dar și necesitățile pieței actuale.

Calitatea produsului obținut după procesul de amestec este monitorizată și controlată prin intermediul analizoarelor on-line, care transmit datele în timp real către operatori.

Rafinăria din Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaționale, printre care producția de benzine (1,36 milioane de tone) și producția de motorine (2,75 milioane de tone).

v v v

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploiești - cea mai longevivă unitate de prelucrare în funcțiune (1905) și singurul producător intern de bitum și hexan, dar și divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri.

Compania este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,69%).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3849 secunde