Începând de astăzi, angajatorii pot depune documentele pentru șomajul tehnic

212
Începând de astăzi, angajatorii pot depune documentele pentru șomajul tehnic - angajatoriipotdepunedocumentelep-1585681344.jpg

Articole de la același autor

Pe perioada stării de urgenta, salariații pentru care angajatorul a decis trimiterea în șomaj tehnic beneficiază de indemnizație plătită din bugetul fondului de șomaj. Aceasta reprezintă 75% din salariul brut de bază al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea legii bugetului asigurărilor sociale (Legea nr. 6/2020). Întrucât salariul mediu brut în anul 2020 este de 5.429 lei, rezultă că indemnizația brută nu poate depăși 4.071 lei.



Au dreptul la indemnizația din fondul de șomaj salariații pentru care angajatorii își reduc total sau parțial activitatea ca urmare a epidemiei de coronavirus, conform declarației pe propria răspundere a angajatorului.
Din indemnizație se rețin impozitul pe venitul din salarii și contribuțiile sociale. Pentru indemnizația brută suportată din bugetul fondului de șomaj, nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă.

În situația în care un angajat înregistrează mai multe contracte de muncă, dintre care cel puțin unul este cu normă întreagă și este activ pe perioada stării de urgență, respectiva persoană nu beneficiază de indemnizație de șomaj tehnic. În schimb, dacă toate contracte individuale de muncă ale persoanei sunt suspendate, aceasta beneficiază de indemnizație doar la contractul individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Dacă bugetul angajatorului permite, acesta poate suporta diferența până la minim 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă.

Perioada de șomaj tehnic constituie stagiu de cotizare privind concediile medicale.


Angajatorii vor depune prin poșta electronică, la agențiile de ocupare a forței de muncă la care sunt arondați, o cerere, declarația pe proprie răspundere și lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizații.
Aceste documente se depun în luna curentă pentru luna anterioară. Agențiile de ocupare a forței de muncă au obligația să efectueze plata sumelor aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

Plata se face în conturile băncilor comerciale unde angajatorii își au conturile deschise. Angajatorii au obligația să le achite salariaților indemnizația cuvenită în maxim trei zile lucrătoare de la încasarea sumelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5129 secunde