Impozitul de 1% pe cifra de afaceri va afecta firmele cu o rată a profitului mai mică de 6,25%

242
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri va afecta  firmele cu o rată a profitului mai mică de 6,25% - impozitulde1lasuta-1509288975.jpg

Articole de la același autor

Specialiștii din sectorul financiar iau la bani mărunți proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Codului fiscal. Potrivit analizei realizate de compania de audit și consultanță fiscală PwC România, unele dintre modificările fiscale anunțate de Guvernul Tudose vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în timp ce altele ridică semne de întrebare.

Printre cele cu impact pozitiv pentru mediul de afaceri și angajați, se numără:

- reducerea cotei de impozit pe venit la 10%, care se va aplica la veniturile salariale, din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole,

venituri independente și drepturi de autor;

- menținerea plafonului la plata CAS pentru persoanele fizice autorizate;

- creșterea deducerilor personale pentru cei cu venituri mici.

În schimb, aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro va avea un impact negativ, apreciază experții PwC România. Vor fi afectate îndeosebi companiile cu profitabilitate scăzută sau care înregistrează pierderi, susține Mihaela Mitroi, șefa departamentului de consultanță fiscală și juridică din cadrul PwC România. Practic, companiile care au o rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent. În categoria companiilor cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro intră aproximativ 80% din firmele înregistrate în România.

În privința trecerii contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, PwC România remarcă faptul că actul normativ nu prevede caracterul obligatoriu al majorării salariilor brute pentru toți angajații pentru a menține actualul cuantum al salariului net. Prin urmare - spun experții financiari - este posibil ca aplicarea acestei măsuri în mod neunitar la nivel național să ducă la dezechilibre pe piața muncii.

Întrucât actul normativ prevede majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei și trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, angajatorii vor trebui să suporte un cost suplimentar de 120 de lei pe angajat, precizează specialiștii PwC România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.457 secunde