Hoții de fier vechi își pierd pâinea

388
Hoții de fier vechi își pierd pâinea - hotifiervechibarjecanal-1366814424.jpg

Articole de la același autor

În viitorul apropiat, persoanele fizice nu vor mai putea vinde la centrele de colectare a fierului vechi decât cratițe, ceaune, frigidere, mașini de spălat sau de gătit, fiare de călcat, aparatură electronică și autoturisme. 

Potrivit unui proiect de OUG, persoanele fizice vor putea comercializa numai deșeuri feroase și neferoase provenite din gospodăriile lor. Centrelor de achiziții le va fi interzis să cumpere, de la aceste persoane, deșeuri metalice provenite din sectorul energetic (inclusiv din sectorul producției de petrol și gaze naturale), al telecomunicațiilor, serviciilor de apă și canalizare, precum și din alte sectoare de utilitate publică (cum ar fi transportul feroviar). 

Achizitorii nu vor mai avea voie să umble cu numerar. Plata deșeurilor metalice către persoane fizice și juridice se va face numai prin virament bancar. 

În cazul achizițiilor de la persoanele fizice, cumpărătorii vor trebui să elibereze o adeverință de primire și plată, care va cuprinde: datele de identificare ale persoanei fizice (numele, prenume, seria și numărul actului de identitate, codul numeric personal, domiciliul; codul deșeurilor, cantitatea predată, valoarea de cumpărare a acestora; contul bancar al vânzătorului, în care va fi efectuată plata).

Adeverința de primire și plată constituie document primar de evidență

financiar contabilă, cu regim special, înregistrat la Ministerul Finanțelor Publice.

Controlul respectării acestor prevederi, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor fi efectuate de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și de comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

Încălcarea prevederilor acestui act normativ va fi sancționată cu amenzi între 10.000 lei și 50.000 lei. În cazul în care, contravenientul este centrul de colectare și valorificare a deșeurilor, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 50%. Deșeurile metalice care fac obiectul contravențiilor se confiscă și se valorifică de către stat.

Prin aceste măsuri, Guvernul Ponta încearcă să stopeze acțiunile de distrugere a instalațiilor electrice, de cale ferată, apă și canalizare, fenomen cu o largă întindere la nivel național, care se bazează pe complicitatea dintre hoți și centrele de achiziții, dar și pe corupția din instituțiile statului.

Rămâne de văzut cum vor reacționa hoții și samsarii de fier vechi și dacă cei însărcinați să controleze respectarea legii își vor face datoria.

În țara noastră, conform tradiției, orice minune ține doar trei zile. De ce? Întrucât, doar de trei zile au nevoie românii pentru a inventa metoda de a ocoli legea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2373 secunde