Halal guvernare! Deficitul bugetar a sărit peste Casa Poporului!

428
Halal guvernare! Deficitul bugetar a sărit peste Casa Poporului! - halalguvernaredeficitulbugetaras-1562192100.jpg

Articole recomandate

În visteria statului e jale mare. Execuția bugetului general consolidat arată ca dracu’. În primele cinci luni ale anului 2019, deficitul a sărit calul, măgarul, gardul și peste Casa Poporului, ajungând la 14,7 miliarde de lei (sau 1,4% din PIB).
Numai când auzi suma ți se face părul măciucă, darmite să mai faci comparații. Iată, în raport cu rezultatul înregistrat în primele cinci luni ale anilor precedenți, actualul deficit este mai mare cu 80,59% față de cel din 2018, mai mare de 6,68 de ori față de cel din 2017 și de 18,45 ori față de cel din 2016. În schimb, în primele cinci luni din 2015, fusese consemnat un excedent bugetar de 6,3 miliarde de lei. După cum constatați, în 2019 avem cel mai prost rezultat din ultimii cinci ani. 


Secretul lui Polichinelle
Măi, oameni buni, degeaba șefii Fiscului sunt schimbați pe bandă rulantă, degeaba armata de inspectori fiscali și inspectori antifraudă fiscală se dau de ceasul morții să aducă mai mulți bani la bugetele statului. Evazioniștii sunt vânați ca vulpile în vie, rău-platnicii sunt mitraliați cu somații de plată, iar conturile le sunt blocate chiar și pentru câțiva lei amărâți, dar ce folos! Cu chiu, cu vai, încasările din visteria statului cresc, se rotunzesc de mai mare dragul, dar ale naibii cheltuieli bugetare se umflă mai dihai decât o fată mare în burtă, după ce a văzut izmene agățate pe sârmă, la zvântat.


Cum naiba? Adică sărmanele venituri bugetare se străduiesc să crească cu voinicul din poveste, cu 11,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 123,8 miliarde lei, iar neisprăvitele de cheltuieli le întrec, umflându-se cu 16,3% și urcând la 138,5 miliarde lei? Aici nu e lucru curat!


Redactorii unui post de televiziune au încercat să afle secretul lui Polichinelle din spatele creșterii nemaivăzute a deficitului bugetar, chiar din gura ministrului de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. Oh, m-a cuprins mila vându-l pe bietul demnitar cum se chinuia să găsească vorbele meșteșugite, care să pară că lămuresc totul, dar în esență să nu spună nimic. 
Până la urmă, a recunoscut sincer, deschis și lăutărește în direct, în fața națiunii, că deficitul a explodat "din cauza creșterilor salariale și a punctului de pensii, măsuri pe care PSD și le-a asumat". 


Stimați cititori, dacă degringolada bugetară va continua în același ritm, anul 2019 se va încheia cu o gaură de 35,28 miliarde de lei sau 3,36% din PIB, ceea ce va plasa România în zona de deficit excesiv.


Statul strânge cureaua
Efectele pe plan social nu au întârziat să apară. În fața constrângerilor bugetare, Ministerul Finanțelor Publice a cerut instituțiilor statului să strângă cureaua și să facă sacrificii. Teatrul Național București a fost obligat să concedieze mașiniștii, fapt ce pune în pericol organizarea spectacolelor, rațiunea de a fi a instituției. 


Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind a decis convocarea adunării generale în sesiune extraordinară, în data de 11 iulie 2019, pentru a analiza oportunitatea declanșării unor acțiuni greviste în Agenția Națională de Presă Agerpres. Motivul: ca urmare a restricțiilor bugetare, în data de 10 iulie 2019 angajații Agerpres vor primi salariile diminuate cu 15% din cauza neplății sporului pentru condiții vătămătoare de muncă. 


Federația "Solidaritatea Sanitară" a anunțat un amplu program de acțiuni de protest. Organizația acuză guvernanții că, la adăpostul creșterii reale a veniturilor prin legea salarizării doar pentru unele categorii de salariați, se încearcă anularea unor drepturi câștigate, de care beneficiază toți salariații din sănătate. Sindicaliștii consideră că, în forma în care a fost prezentată până acum public, evaluarea în funcție de performanță riscă să fie instrument de reducere a salariilor aflat la bunul plac al managerilor spitalelor. 
Academia Română le-a trimis instituțiilor de cercetare din subordinea sa (51 de institute și 18 centre de cercetare) o adresă prin care le înștiințează că nu există fonduri suficiente pentru plata salariilor în următoarele luni. Conducerea Academiei le-a recomandat să ia măsuri pentru încadrarea în bugetele existente, inclusiv tăierea salariilor și pensionarea forțată.
În ciuda dureroasei realității, ministrul Teodorovici a afirmat, în fața milioanelor de telespectatori care îi sorbeau vorbele din gură, că: "Nu se va pune în discuție plata vizavi de obligațiile sociale. Plata pensiilor și salariilor se va asigura", în plus, "nicio factură legată de investiții nu va rămâne neplătită, indiferent de modificarea indicatorilor macroeconomici." 


Ei, da, reduceri de structuri și de personal ar putea să aibă loc, a admis demnitarul: "Poate un minister are o structură supradimensionată, poate numărul de ministere este foarte mare, poate numărul de secretari de stat este foarte mare. Nu e normal să le spunem că trebuie să fie aliniate la situația actuală? La Ministerul Economiei avem mii de companii în subordine care nu își justifică prezența în economie, atunci de ce să le ținem? Pentru că astfel de măsuri dacă nu se iau astăzi, vor produce efecte negative pentru ani de zile. Acele companii despre care vorbesc sunt companii care poate au un singur angajat și atârnă de ani de zile în mod nejustificat", a declarat Eugen Teodorovici, precizând că măsurile de reducere nu vor viza Sănătatea, Educația, Pompierii, Poliția, Armata.


Oameni buni, Guvernul PSD - ALDE a făcut-o de oaie, cu execuția bugetară! Dar cei ce vor avea de suferit nu sunt demnitarii, politicienii, ci pălmașii din instituțiile statului, populația și economia. Halal guvernare, halal social-democrație!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3247 secunde