Garanții de 2 miliarde de lei pentru programul "Prima casă" 2018

159
Garanții de 2 miliarde de lei pentru programul

Articole de la același autor

Pe data de 15 ianuarie 2018 au intrat în vigoare prevederile HG nr. 2/2018 prin care a fost alocat un plafon total al garanțiilor pentru programul "Prima casă", ce pot fi emise în anul 2018, în valoare de 2 miliarde lei.


Plafonul în sumă de 1.923.858.817 lei, a fost repartizat următorilor finanțatori participanți în program: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Bancpost, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.


În urma repartizării sumei totale de 1.923.858.817 lei din plafonul total alocat pentru anul 2018 în favoarea celor 15 finanțatori menționați mai sus, va rămâne o rezervă nealocată în sumă totală de 76.141.183 lei, care va fi repartizată ulterior, în funcție de necesitățile de garantare justificate de către finanțatori. 


Plafoanele anuale ale garanțiilor ce pot fi emise în cadrul programului se alocă la solicitarea finanțatorilor participanți de către FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, în funcție de ponderea garanțiilor acordate în favoarea fiecărui finanțator în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului în anul precedent.


În plus față de anul precedent începând cu acest an alocarea plafonului total între finanțatorii participanți în Programul Prima casă se realizează și prin aplicarea criteriilor și procedurii de evaluare a activității desfășurate de finanțatori în anul 2017.
Astfel, cele trei criterii de evaluare care au stat la baza împărțirii plafonului sunt:


- raportul dintre volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat; 
- raportul dintre numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent raportării și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și până la data de 31 decembrie 2017;
- raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent raportării si numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5192 secunde