Fosta Centrală de Turism ONT Litoral Mamaia va fi "eutanasiată"

997

Articole de la același autor

Societatea Litoral SA din Mamaia, la care statul român prin Ministerul Turismului deține 82,27% din capitalul social, își trăiește ultimele clipe. Luni, 2 septembrie 2019, a fost ultima zi de tranzacționare a acțiunilor sale pe Bursa de Valori București. 


Pe data de 13 august 2019, adunarea generală extraordinară a acționarilor a aprobat dizolvarea și lichidarea societății, în calitate de lichidator fiind desemnată firma Dăscălescu & Co SPRL din Constanța. Hotărârea a fost adoptată prin votul acționarului majoritar. 


Puțini sunt cei ce își mai amintesc faptul că SC Litoral SA a luat naștere prin reorganizarea vestitei Centrale de Turism ONT Litoral Mamaia, în baza HG 1041/1991 privind înființarea societăților comerciale pe acțiuni in turism. 
Potrivit unui raport de gestiune din data de 31 martie 2005, ca urmare a restituirii către foștii proprietari a activelor naționalizate pe care le-a avut în patrimoniu, societatea a rămas fără activitatea de cazare și alimentație publică. În continuare, a desfășurat operațiuni de turism internațional și transport turistic, ca orice agenție de turism. 


În martie 2005, societatea mai deținea următoarele active: sediul din municipiul Constanța, imobil naționalizat, dar nerevendicat la acea dată; o magazie de materiale, cu terenul aferent, situată în stațiunea Mamaia, revendicat pe Legea 10/2001 de către MApN cu care societatea se afla în proces la Curtea de Apel Constanța; un activ situat în stațiunea Mamaia, fost sediu social până în decembrie 2004, când a fost închiriat societății Investment Group SRL București. 


În prezent, activele corporale ale societății constau în magazia de propagandă (cu terenul aferent), situată în stațiunea Mamaia, și două construcții speciale "dig transversal" la plaja Constanța și debarcaderul de la Cazino Mamaia. 


O evoluție financiară dezastruoasă 
Ca în multe alte societăți la care statul român este acționar majoritar, evoluția financiară a Litoral SA a fost dezastruoasă. Veniturile societății au scăzut continuu, iar bilanțul celor mai mulți ani s-a încheiat cu pierderi importante. Dacă în 2003, unitatea a înregistrat venituri totale de 6,908 milioane de lei, în 2018 n-a mai obținut nici măcar o para chioară din turism, doar venituri financiare de 3.447 lei. 


În schimb, societatea a continuat să consume din "osânza" adunată în conturile bancare. În anii 2017 și 2018, cifra de afaceri a societății a fost zero, iar pierderea a fost de 157.023 lei, respectiv 180.120 lei. Practic, Litoral SA nu a desfășurat nicio activitate, doar a tocat banii pe care îi avea în cont. 


Vă întrebați pe ce se duceau resursele financiare ale societății? Răspunsul îl aflăm din raportul de activitate pe anul 2018. Din document rezultă că cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate de Litoral SA o reprezintă salariile. 


În 2018, unitatea a avut doi salariați mari și lați: un angajat cu timp parțial de lucru de patru ore pe zi și directorul general, cu contract de mandat. În plus, mai avea trei administratori, din care unul deținea și funcția de director general. Administratorii și directorul general au încasat suma totală 113.095 lei în decursul anului 2018, iar angajatul cu program de 4 ore, suma totală de 21.600 lei. 


Oare statul român, respectiv Ministerul Turismului, nu și-a pus problema de ce este nevoie de trei administratori și un director general într-o societate care, de mulți ani, nu mai desfășoară nicio activitate și care mai are doar un salariat la nivel de execuție, și acela cu program redus de patru ore? Oare de ce Litoral SA era obligată să plătească salariile și indemnizațiile unor oameni care nu administrau și nu conduceau nimic?
Sunt convins că cititorii ziarului "Cuget Liber" cunosc răspunsul… 


XXX 
La 31 decembrie 2018, SC Litoral SA mai avea doar 566.931 de lei în contul bancar și 17 lei în casă. Era limpede că "vaca de muls" nu va mai da "lapte" mai mult de un an - doi. De aceea, Ministerul Turismului a decis să o "eutanasieze", evitând astfel rușinea falimentului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Februarie 2014
Stire din Economie : Administratori noi la Litoral SA, Mamaia
Pagina a fost generata in 0.557 secunde