Fiscul românesc, la "cârma" Organizației Intraeuropene a Administrațiilor Fiscale

95
Fiscul românesc, la

Articole de la același autor

În perioada 2 - 3 iulie 2015, la Rotterdam, a avut loc cea de a XIX-a Adunare Generală a Organizației Intraeuropene a Administrațiilor Fiscale (IOTA), eveniment în cadrul căruia  ANAF și-a prezentat candidatura pentru președinția organizației. În baza voturilor membrilor, instituția fiscală a României a obținut mandatul aferent președinției IOTA pentru o perioadă de un an.

Adunarea Generală a IOTA este o reuniune la nivel de rang înalt între reprezentanți ai autorităților fiscale membre, ai Comisiei Europene și a unor organizații internaționale de profil, fiind compusă din două sesiuni distincte: reuniunea tehnică și sesiunea administrativă.

Sesiunea tehnică din acest an a avut ca tema "Self-service pentru conformare voluntară", în cadrul căreia participanții au prezentat și dezbătut cele mai recente inițiative și proiecte implementate cu privire la serviciile electronice destinate contribuabililor. În cadrul sesiunii administrative au fost stabilite, prin vot, președinția organizației și componența Consiliului Executiv.

Președintele Organizației este și președinte al Consiliului Executiv, organ statutar cu rol de coordonare strategică, compus din 9 membri. Astfel, prin actualul mandat, ANAF va avea un rol fundamental în ceea ce privește direcția viitoare a organizației și coordonarea întregii activități a acesteia, pentru perioada iulie 2015 - iulie 2016, cu atât mai mult cu cât în ultimul an s-a ridicat în mod stringent chestiunea redefinirii rolului organizației pe plan internațional și, mai ales, prin repoziționarea sa în raport cu celelalte organizații internaționale de profil.

Este pentru prima dată de la aderare când României îi este încredințat mandatul de președinte al organizației, anul precedent fiind marcat de un alt eveniment important, respectiv primul mandat în calitate de membru al Consiliului Executiv al IOTA. Mandatul actual va contribui la intensificarea relațiilor bilaterale, în special la nivel de conducere, cu alte administrații fiscale.

Cele două mandate consolidează poziția Agenției Naționale de Administrarea Fiscală în contextul internațional, subliniind profesionalismul și capacitatea autorității fiscale române de a funcția ca factor activ în procesul decizional european și manifestând totodată interesul ANAF de a-și dezvolta serviciile în concordanță cu tendințele și bunele practici de la nivel internațional.

I.O.T.A. este o organizație internațională a cărei misiune este de a oferi membrilor săi asistență cu privire la aspecte legate de administrarea fiscală. Începând cu anul 1998 România are calitatea de membru al Organizației Intraeuropene a Administrațiilor Fiscale, în baza Legii nr.186/1998, reprezentată prin Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ceea ce deosebește IOTA de alte organizații internaționale de profil este caracterul practic al activităților desfășurate, realizate prin schimburi de experiență și bune practici de administrare fiscală, în timp real, cu specialiștii din celelalte administrații fiscale membre IOTA  precum și apartenența funcționarilor fiscali la o rețea de experți în diferite domenii ale administrației fiscale, ce facilitează extrem de mult colaborarea și comunicarea între administrațiile fiscale ale statelor membre. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 09 Iulie 2015
Stire din Economie : Dolarul toacă leul mărunt
Pagina a fost generata in 1.2528 secunde