Firmele private nu sunt de acord cu amnistia fiscală

201
Firmele private nu sunt de acord cu amnistia fiscală - firmeleprivatenusuntdeacordcuamn-1532958227.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat, în perioada 23 - 29 iulie 2018, un sondaj de opinie, în rândul membrilor săi, privind utilitatea amnistiei fiscale. Au răspuns 324 de unități, din care 57,1% sunt microîntreprinderi, 14,3% - întreprinderi mici, 19% - întreprinderi mijlocii, 3,2% - întreprinderi mari și 6,4% - ONG-uri și alte forme juridice. 76,2% dintre respondenți au declarat că nu susțin amnistia fiscală.

La întrebarea "Cine considerați că ar trebui să beneficieze de măsura amnistiei fiscale?", respondenții au apreciat că persoanele fizice și microîntreprinderile ar trebui să fie în principal vizate de această măsură.

Referindu-se la efectele amnistiei fiscale, 46% din respondenți au afirmat că această măsură este una controversată cu efecte multiple, iar 30,2% consideră că va avea efecte negative. Doar 23,8% cred că va avea efecte pozitive.

Printre efectele negative ale amnistiei, marea majoritate a respondenților au menționat: încurajarea neachitării datoriilor bugetare, încurajarea înclinației spre evaziune fiscală, încălcarea principiilor de bază ale fiscalității, afectarea bugetului de stat și creșterea riscului infracțional.

v v v

Potrivit comunicatului de presă al CNIPMMR, de la începutul lunii iulie 2018, au existat mai multe declarații publice privind luarea în calcul a amnistiei fiscale, măsură ce face obiectul unor analize la nivelul Ministerului Finanțelor. O decizie în această privință urmează a se lua la sfârșitul verii. Din ultimele declarații publice rezultă că amnistia fiscală nu va viza persoanele fizice, ci companiile de stat cu datorii istorice.

Amnistia fiscală înseamnă, printre altele, și acordarea de către autorități a unei perioade de grație, de 3 - 6 luni, în care contribuabilii pot să își declare în mod voluntar veniturile nefiscalizate (care au fost sustrase impozitării), urmând să fie recompensați pentru gestul lor cu reducerea sau chiar eliminarea penalităților de întârziere, precum și de acuzația de evaziune fiscală.

Pe site-ul ANAF există o listă care cuprinde 11.131 datornici persoane fizice, inclusiv nume care dețin funcții publice. În lista neagră a companiilor (inclusiv cele de stat), publicată la 30 septembrie 2017, figurează doar primele 500 de societăți, ale căror datorii cumulate sunt de 13,3 miliarde de lei, Electrocentrale București, fiind prima, cu o datorie de peste 800 de milioane de lei, urmată de Complexul Energetic Hunedoara, unde statul este acționar majoritar, cu 735 de milioane de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Iulie 2018
Stire din Economie : Buletin fiscal
Vineri, 13 Iulie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.3475 secunde