Fermierii sunt disperați! Despăgubirile și ajutoarele promise de guvernanți întârzie prea mult

177
Fermierii sunt disperați! Despăgubirile și ajutoarele promise de guvernanți întârzie prea mult - fermieriisuntdisperati2-1594993675.jpg

Articole de la același autor

2020 va rămâne în istoria agriculturii românești ca un an de criză extremă. La vechile dificultăți cu care se confruntă fermierii, moștenite din perioada anterioară, s-au adăugat altele noi.

Seceta extremă din primăvară și-a dat mâna cu căderile de grindină pentru a distruge culturile de grâu, orz, ovăz și rapiță, livezile, viile și grădinile de legume. Iar pandemia Covid-19 le-a pus capac la toate, restricțiile impuse de autorități afectând piața forței de muncă, transporturile și lanțurile de desfacere a produselor.

Fermierii sunt disperați! Au investit în culturile agricole, s-au împrumutat la bănci și au luat semințe, pesticide, fertilizanți și combustibili pe datorie. Din ce să achite împrumuturile, cu se să plătească facturile, dacă recoltele sunt compromise? Mulți dintre ei nu și-au asigurat culturile. Toată lumea speră ca statul să acorde despăgubiri pentru culturile distruse de calamitățile naturale. Speră, așteaptă, dar despăgubirile nu vin!

Presiuni asupra guvernanților

De două luni, Alianța pentru Agricultură și Cooperare - organizație din care fac parte cele mai importante asociații din agricultură și industria alimentară - exercită presiuni asupra Guvernului României. În iunie și iulie, au avut loc numeroase schimburi de opinii cu instituțiile și chiar întâlniri la cel mai înalt nivel.

Reprezentanții fermierilor au atras atenția că aproximativ 90% dintre aceștia au obligația să achite inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare după valorificarea producției, respectiv în perioada 15 iunie - 15 iulie. În acest an, foarte mulți nu vor avea ce recolta sau producția le va fi semnificativ diminuată, astfel că nu vor avea cum să achite datoriile către furnizorii de inputuri, precum și alte obligații (salarii, credite, leasing-uri etc.).

Din partea premierului, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a primit asigurări că sumele destinate despăgubirilor vor fi prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii în urma rectificării ce va avea loc după data de 1 august. La rândul său, Ministerul Agriculturii s-a angajat să intensifice demersurile pe lângă Comisia Europeană, pentru a obține cât mai repede un răspuns, astfel încât să treacă la plata efectivă a despăgubirilor prin schema de ajutor de stat notificată.

Alianța a mai solicitat organizarea urgentă a unei întâlniri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociația Română a Băncilor și Banca Națională, cu scopul de a găsi o soluție cu privire la amânarea plății ratelor la creditele bancare și nebancare pentru o perioadă de 12 luni.



Solicitările fermierilor români


În cadrul recentei întâlniri cu conducerile ministerelor Finanțelor Publice, Agriculturii și ANAF, alianța a propus următoarele măsuri de sprijin:

- amânarea pentru o perioadă de 12 luni a plății ratelor scadente la creditele de capital contractate de fermieri de la instituții de credit și instituții financiare nebancare;

- urgentarea pașilor procedurali necesari pentru încasarea despăgubirilor pentru seceta pedologică severă;

- plata de urgență a tuturor arieratelor;

- compensarea directă creanțe - datorii;

- recunoașterea de către ANAF a costurilor cu producția în curs, aferente culturilor agricole calamitate în 2020;

- eliminarea practicilor prin care fermierilor li se consideră nedeductibile cheltuielile cu stocurile de producție în curs de execuție, pentru perioada 2019 - 2020, conform art. 25 și art. 269 din Codul Fiscal;

- înregistrarea drept cheltuială deductibilă a TVA aferentă inputurilor aplicate culturilor agricole calamitate, confirmate cu procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor;

- stoparea practicilor de impozitare în avans a unor sume, venituri din subvenții, înainte de a fi încasate.

"Ca urmare a argumentelor expuse de reprezentanții Alianței - se spune într-un comunicat de presă -, ANAF a întreprins măsurile necesare pentru aplicarea unitară în teritoriu a procedurilor de control și a recunoașterii cheltuielilor de producție și a TVA aferent culturilor agricole afectate de secetă și care au proces verbal de constatare și evaluare a daunelor. ANAF a formulat către Ministerul Finanțelor Publice o solicitare pentru analiza juridică, fiscală și privind impactul bugetar pentru: compensarea datoriilor către bugetul de stat cu sumele reprezentând creanțe bugetare cuvenite fermierilor din TVA și concedii medicale, precum și privind impozitarea veniturilor din subvenții doar după încasarea acestora.

Alianța își exprimă speranța că autoritățile vor găsi soluții eficiente pentru a salva sectorul agricol din România, greu încercat de provocările multiple din acest an, pentru a-i da posibilitatea să continue să furnizeze bunul public cel mai prețios - securitatea alimentară a populației!"

XXX

Stimați cititori, astăzi, mai mult decât oricând, este nevoie de responsabilitate și solidaritate între agenții economici din toate domeniile, dintre ei și instituțiile statului. Împreună trebuie să găsească soluții pentru a depăși situația critică prin care trec societatea și economia românească. Guvernul, Ministerul Finanțelor, ANAF, băncile comerciale și marile lanțuri comerciale au datoria de a ajuta agricultura și industria alimentară, căci prin aceasta nu fac decât să se ajute pe ele însele, precum și întreaga națiune. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 18 Iulie 2020
Stire din Economie : Veste bună pentru agricultori!
Luni, 06 Iulie 2020
Stire din Economie : Evoluții financiar-bancare
Pagina a fost generata in 0.5537 secunde