Federația Sindicatelor Trans-Conex se opune transferului porturilor dunărene la autoritățile locale

237
Federația Sindicatelor Trans-Conex se opune transferului porturilor dunărene la autoritățile locale - federatiasindicatelortransconexs-1568832742.jpg

Articole de la același autor

Printr-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor Trans-Conex solicită "stoparea inițiativei Ministerului Transporturilor de a transfera către autoritățile locale porturile de pe malul Dunării, aflate în prezent în administrarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu."


Luarea de poziție a structurii sindicale vine după ce ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat la sfârșitul lunii august că decizia de a transfera către autoritățile locale porturile de pe malul Dunării este deja luată, preluarea portului din Drobeta Turnu Severin fiind deja într-un stadiu avansat. 


"Apreciem că, în ansamblul său, măsura este insuficient fundamentată legal, economic și social – se spune în mesaj. Există riscul real ca activitatea Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu să fie influențată puternic negativ, cu consecința unor pierderi economice și financiare insurmontabile."
Federația atrage atenția asupra faptului că "există pericolul ca acest transfer să ducă la desființarea unor locuri de muncă. De altfel, nici UNIREA – Sindicatul Portuar Român, (organizația sindicală reprezentativă și semnatară a contractului colectiv de muncă) și nici salariații Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu nu au fost consultați în niciun fel în privința acestui transfer."
Trans-Conex atrage atenția supra faptului că, sub pretextul trecerii porturilor în administrarea autorităților locale, se intenționează dezvoltarea unor spații de agrement și turism tocmai în zonele cele mai active comercial și aducătoare de venit pentru Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu. "Suspectăm, din experiențele precedente, că acest transfer are în spate, mai curând, interese politice si imobiliare  - prin valorificarea unor terenuri de către grupurile de interese locale. Exemplele eșecurilor porturilor Turnu Măgurele și Zimnicea sunt elocvente în acest sens, demonstrând că autoritățile locale nu au capacitatea de a le administra și dezvolta.


Activitățile portuare desfășurate de Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu sunt de interes public național și duc la îndeplinire inclusiv a unor obligații ce îi evin statului român din acordurile și convențiile la care România este parte. O parte dintre porturile vizate de acest transfer, precum Drobeta Turnu Severin și Giurgiu, fac parte din rețeaua centrală de transport european, așa cum este menționat în Regulamentul (UE) nr.1315/2013.   


Având în vedere cele expuse, Federația Sindicatelor Trans-Conex împreună cu UNIREA - Sindicatul Portuar Român solicită oprirea acestei inițiative și anunță că vor face toate demersurile necesare pentru a o bloca, luând în calcul inclusiv organizarea unor acțiuni de protest în toate porturile afectate și la sediul Ministerului Transporturilor", se precizează în comunicatul semnat de Silviu Stanciu, președintele federației. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4974 secunde