Familia Micula și firmele sale au pierdut cel de-al doilea proces intentat României

186
Familia Micula și firmele sale au pierdut cel de-al doilea proces intentat României - familiamiculasifirmelecontrolate-1583702793.jpg

Articole de la același autor

Statul român a câștigat, la finalul săptămânii trecute, cel de-al doilea proces intentat de reclamanții loan Micula, Viorel Micula și cele 10 societăți din grupul controlat de aceștia, a anunțat Ministerul Finanțelor. La Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții petenții ceruseră despăgubiri de 2,36 miliarde euro din partea României. 


Tribunalul internațional a stabilit, totodată, că reclamanții trebuie să plătească României cheltuielile de arbitraj în procent de 75%, aproximativ 4,5 milioane euro, la care se vor calcula dobânzi de 2,91% pe an până la plata integrală a sumei datorate. 
Familia Micula a susținut că, în special după aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, România a permis și facilitat existența și dezvoltarea unor importante piețe negre în domeniul producerii de produse alcoolice, nu a aplicat legislația fiscală care permitea colectarea taxelor și impozitelor în domeniul producerii alcoolului și au fost impuse modificări unilaterale ale contractelor de exploatare a apei minerale (de către Societatea Națională a Apelor Minerale), care au condus la creșterea costurilor pentru extragerea acesteia. 


În urma apărărilor formulate de reprezentanții avocațiali ai României, tribunalul arbitral a constatat că România nu și-a încălcat obligația de a asigura un tratament corect și echitabil și obligația de protecție deplină și securitate a investiției reclamanților. 
Obiectul acestui litigiu reprezintă o speță total diferită față de primul proces intentat de familia Micula și câștigat de reclamanți în urmă cu șase ani. Principala critică formulată în primul diferend viza facilitățile fiscale acordate de statul român și apoi eliminate sau reduse.


Curtea de arbitraj a reținut atunci că România a redus în mod justificat facilitățile acordate admițând că aderarea României la Uniunea Europeană era de interes național. Totuși, Curtea a decis în 2013 definitiv împotriva României, motivând că principiul tratamentului corect și echitabil a fost încălcat sub două aspecte. 


Plata despăgubirilor decise de Curtea de Arbitraj în urmă cu șase ani a fost efectuată la finele anului trecut, când au fost astfel deblocate conturile unor instituții ale statului român pe care reclamanții le-au blocat în vederea executării creanțelor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6118 secunde