EximBank garantează cu 23 de milioane de dolari un contract românesc în Iordania

159
EximBank garantează cu 23 de milioane de dolari un contract românesc în Iordania - eximbankgaranteazacu23demilioane-1516631662.jpg

Articole de la același autor

EximBank a emis două scrisori de garanție bancară în valoare totală de peste 23 de milioane de dolari pentru Hidroconstrucția, unul dintre cei mai mari constructori cu capital privat românesc, facilități care vor permite companiei derularea unui contract în valoare de 115,5 milioane de dolari în Iordania.

Cele două scrisori de garanție - de restituire avans și de garanție de bună execuție, în valoare de 11,53 milioane de dolari fiecare, sunt destinate derulării contractului pe care Hidroconstrucția l-a adjudecat anul trecut, în urma unei licitații internaționale organizate de Compania Arabă a Potasiului din Regatul Hasemit al Iordaniei.

"Contractul încheiat de Hidroconstrucția cu compania iordaniană este unul dintre cele mai importante derulate de o societate românească în Orientul Mijlociu în ultimii ani și poate deschide drumul altor proiecte implementate de firme românești în zonă. Reorientarea companiilor locale către fostele piețe externe tradiționale este un demers justificat și posibil din două rațiuni: pe de o parte, perspectivele de creștere pentru aceste piețe sunt mult mai mari decât în cazul țărilor dezvoltate – lucru care oferă oportunități sporite, iar, pe de altă parte, există un istoric bun al relațiilor comerciale cu aceste state, fapt ce poate reprezenta un atu pentru dezvoltarea relațiilor comerciale. Este un demers pe care EximBank îl încurajează și îl susține în același timp, punând la dispoziția exportatorilor români produse moderne, aliniate practicii internaționale, care facilitează atât internaționalizarea companiilor românești, cât și participarea lor la proiecte din afara țării", a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

Hidroconstrucția a primit documentația de atribuire pentru licitație în ianuarie 2017, în urma depășirii primei etape de preselecție începute în 2016, iar în perioada de evaluare a ofertelor, reprezentanții companiei iordaniene au vizitat lucrări similare ale antreprenorului român, executate sau în curs de execuție. La sfârșitul lunii octombrie oferta Hidroconstrucția a fost desemnată câștigătoare. În cadrul proiectului, societatea va efectua lucrări de terasamente speciale, dezvoltate pe o lungime de peste 10 km; lucrări de hidroizolații cu geomembrane; lucrări de confecții metalice (Stație de pompare, instalări de conducte de diametre mari, legături, by-pass-uri); lucrări necesare aducțiunii a apei (canale deschise protejate); lucrări de supraveghere a comportării în timp a construcțiilor (aparatură de măsură și control, rețea de monitorizare); lucrări mecanice (pompe de mare putere, branșamente); lucrări electrice (alimentarea stației de pompare); lucrări de organizare de șantier (drumuri, spații de depozitare materiale, spații de cazare, ateliere auto, amenajări cariere).

"Conjunctura economică din ultimii ani – caracterizată în ceea ce ne privește prin absența proiectelor majore de investiții în construcții, atât din partea statului, cât și din partea companiilor private, ne-a determinat să ne schimbăm strategia de business și să ne focusăm pe consolidarea prezenței noastre pe plan internațional. Eforturile noastre încep iată să dea roade, câștigarea acestui contract în Iordania fiind un prim pas în această direcție. Sunt țări și regiuni pe glob care promovează portofolii generoase de proiecte, marea majoritate investiții noi, cu finanțare asigurată, iar noi vom continua să participăm și la alte licitații externe ce presupun lucrări complexe și contăm pe suportul EximBank pentru derularea lor", a spus Mihăiță Fundeanu, directorul general al Hidroconstrucția.

x x x

EximBank este o instituție specializată care se implică activ, de 25 de ani, în susținerea și promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare care derulează tranzacții internaționale, ori se adresează numai pieței interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, care întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru că acționează ca agent al statului pe piața românească de garanții și asigurări, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, se infuzează în economia reală.

x x x

Hidroconstrucția, companie ce își are originile în inițial numita "Direcția Generală a Hidrocentralei Bicaz" înființată în 1950, este specializată în execuția lucrărilor hidroenergetice și hidrotehnice complexe (135 mari baraje, 125 hidrocentrale), fiind cunoscută în special pentru amenajările de la Bicaz, Vidraru, Porțile de Fier I si II. Compania, privatizată în 1995 și având ca acționar majoritar Asociația salariaților și managementului, realizează astăzi, după 67 ani de existență, o gama largă de lucrări și în domeniile construcțiilor civile și industriale, a drumurilor și podurilor, lucrărilor edilitare și de îmbunătățiri funciare, exploatării de balastiere etc. În paralel cu activitatea din țară, Hidroconstrucția este activă și în străinătate derulând în prezent contracte de execuție lucrări de construcții montaj în Bulgaria, Belgia, Germania, Irak și Iordania.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Ianuarie 2018
Stire din Economie : Francul e mai slab cu 1,06 bani
Pagina a fost generata in 2.3075 secunde