Eurostat: Inflația în zona euro a crescut, iar șomajul s-a stabilizat

144

Articole recomandate

Rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna august până la 1,5%, de la 1,3% în luna iulie, în principal ca urmare a creșterii prețurilor la energie, arată o estimare preliminară publicată, ieri, de Oficiul european de statistică (Eurostat). 


Cifra furnizată de Eurostat este peste estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor în zona euro până la 1,4%. Cu toate acestea, în pofida creșterii din luna august, inflația în zona euro este sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. 


Potrivit Eurostat, în luna august, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie, cu o creștere anuală de 4%, după un avans de 2,2% în luna iulie, urmate de servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,6% și prețurile la alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 1,4%. 


Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a rămas stabilă la 1,2%, semn că presiunile inflaționiste sunt ținute sub control. 


Separat, Eurostat a anunțat că rata șomajului în zona euro a rămas stabilă în luna iulie, la 9,1%, cel mai redus nivel al șomajului înregistrat de zona euro începând din luna februarie 2009. Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiștilor intervievați de furnizorul de informații financiare Factset, care mizau în medie pe o stabilizare a ratei șomajului în zona euro la 9,1%.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5555 secunde