Eurobarometrul - o critică dură și un avertisment pentru instituțiile puterii din România

165
Eurobarometrul - o critică dură și un avertisment pentru instituțiile puterii din România - eurobarometruocritica-1520347983.jpg

Articole de la același autor

În 2017, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană - 7%. Dar, paradoxal, în ciuda acestei realități statistice, viața de zi cu zi a populației s-a înrăutățit pe parcursul anului, iar neîncrederea în guvernanți a crescut.

Comisia Europeană a făcut public eurobarometrul realizat în toamna anului trecut, ale cărui date și învățăminte ar trebui să fie obiect de studiu pentru coaliția aflată la guvernare și întreaga clasă politică.

Potrivit sondajului de opinie, procentul românilor care consideră că situația financiară a gospodăriei lor este bună sau foarte bună s-a diminuat de la 58%, în primăvara lui 2017, la 53%, în toamna aceluiași an.

Totodată, a crescut și neîncrederea în viitor. Numărul românilor care anticipează o înrăutățire a situației lor financiare în următoarele 12 luni a făcut un salt de 9 procente, de la 15%, în primăvară, la 24%, în toamnă.

Aceeași tendință se manifestă și în privința situației locurilor de muncă. Dacă în primăvară doar 38% dintre români erau mulțumiți de situația lor la locul de muncă, ponderea lor s-a diminuat la 34% în toamnă. În același timp, ponderea celor ce se așteaptă ca situația locurilor să se înrăutățească în următorul an a crescut de la 28% la 37%.

Potrivit sondajului, procentul românilor care consideră că situația economiei naționale este bună a scăzut de la 29% la 22%. Cu alte cuvinte, românii devin mai pesimiști, aproape patru din cinci români ajungând să fie de părere că situația economică a țării este mai degrabă proastă și foarte proastă.

În privința înființării unor noi locuri de muncă, românii anticipează creșteri mai degrabă din partea sectorului privat. Aproape două treimi consideră că acesta este mai bine poziționat comparativ cu sectorul public. Pe parcursul anului 2017, această percepție a fost în scădere, de la 67%, în primăvară, la 63%, în toamnă.

Dacă în 2016, ponderea celor ce considerau că banii europeni ar trebui folosiți pentru a stimula investițiile din sectorul privat era de 54%, în toamna lui 2017 a crescut la 56%.

Potrivit eurobarometrului, principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt, în ordine: creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic, sistemul de îngrijire al sănătății și de securitate socială, situația financiară a gospodăriei, condițiile de trai, pensiile și situația economică a țării.

Dar, după cum se știe, pe agenda coaliției majoritare din Parlamentul României și a celor trei guverne social-democrate ce s-au perindat la cârma țării, de la începutul anului 2017 și până în prezent, au fost alte probleme decât cele ale cetățenilor: răfuiala cu DNA, modificarea legilor justiției în favoarea unor persoane aflate în vizorul procurorilor și instanțelor de judecată și așa-zisa "revoluție fiscală".

Din această cauză, încrederea în instituțiile puterii centrale și locale a ajuns la cote foarte scăzute. Din primăvara până în toamna anului 2017, ponderea celor care mai aveau încredere în Guvernul României a scăzut cu 12 procente, de la 33% la 21%, a celor care aveau încredere în Camera Deputaților, de la 27% la 18%, iar a celor ce mai au încredere în partidele politice, de la 18% la 13%.

În schimb, românii au o încredere tot mai mare în instituțiile europene. Spre exemplu, încrederea în Parlamentul European a crescut de la 53% la 56%. În toamna lui 2017, mai mult de jumătate dintre cetățenii români, respectiv 51%, aveau încredere în Uniunea Europeană, iar 50%, în Comisia Europeană.

Aceste date comparative arată că, în percepția românilor, instituțiile naționale sunt departe de profilul, eficiența și credibilitatea instituțiilor europene.

Noul eurobarometru realizat de Comisia Europeană ar trebui perceput ca o critică dură pentru instituțiile puterii și clasa politică din România, dar mai ales ca un avertisment. Partidele politice, Parlamentul, Guvernul și administrațiile locale sunt atenționate că, dacă nu se preocupă de problemele reale ale românilor, vor pierde și bruma de încredere de care încă se mai bucură. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4879 secunde