Eterna reformă fiscală

157
Eterna reformă fiscală - eterrnareformafiscaleeugernteodo-1533045203.jpg

Articole de la același autor

Un cititor al cotidianului "Cuget Liber" mi-a cerut să îi definesc reforma fiscală. Sunt nevoit să îi cer scuze pentru faptul că nu îi pot da o definiție generală, valabilă oricând și oriunde. În cazul României, definirea acestui concept economic depinde de poziția politică pe care te situezi. Dacă reprezinți un partid care aspiră să ajungă la guvernare, prin reformă fiscală înțelegi o promisiune electorală, o minciună cu care speri să câștigi puterea. 


Înțelesul se schimbă radical când partidul tău îi dă țării câțiva miniștri sau un întreg guvern. Atunci, reforma fiscală devine noțiunea ce trebuie epurată din vocabular sau, dimpotrivă, transformată în contrariul ei.


★ ★ ★


În sistemul fiscal românesc, din ultimii 22 de ani, momentele cu adevărat reformiste au fost rare și tocmai de aceea memorabile. În schimb, cele anti-reformiste au fost câtă frunză, câtă iarbă. 


Ideea unei reforme fiscale în România a apărut de pe vremea când ministrul Decebal Traian Remeș a omorât economia prin "politica strângerii șurubului". 


Prima măsură reformistă a fost luată pe timpul Guvernului Isărescu, care a avut curajul să reducă impozitul pe profit de la 38% la 25% pentru toți agenții economici, respectiv la 5% în cazul exportatorilor.


Dar, tot atunci, TVA a fost aliniată la cota de 19%, lovind în coșul zilnic, iar facilitățile acordate IMM-urilor au fost suspendate. 


Mihai Tănăsescu, ministrul de Finanțe din Cabinetul Năstase, a stat cu proiectul reformei fiscale în buzunar timp de patru ani. S-a temut să ia taurul de coarne și să propună o schimbare de esență. În schimb, transportatorii auto s-au pricopsit cu o nouă taxă: rovinieta ministrului Miron Mitrea.


Cabinetul Tăriceanu va intra în istoria fiscalității ca un guvern reformist. În 2005, a introdus cota unică de impozitare a veniturilor și profitului, a desființat creditul fiscal, a dat drumul executării silite a datornicilor, a înăsprit sancțiunile împotriva rău-platnicilor și a incriminat evazionismul. Efectele nu s-au lăsat așteptate. Economia și consumul au primit un impuls, veniturile și profitul au sporit, iar intrările la bugetul statului au crescut.


Guvernele Boc 1, 2 și 3 au extins aplicarea cotei de impozitare de 16% asupra tuturor veniturilor românilor. N-au scăpat nici pensiile, nici bonurile de masă și nici drepturile de autor. În premieră, a fost introdus impozitul forfetar (în fapt o modificare a cotei unice de impozitare a profitului), măsură care a dus la desființarea a peste 150.000 de firme mici. Iar majorarea TVA la 24% a fost cireașa de pe tortul anti-reformei fiscale. 


Guvernul Ponta a venit la putere pe valul nemulțumirilor populare, trâmbițând cota de impozitare regresivă a veniturilor, de 16%, 12% și 8%. Din promisiunile sale de reformă fiscală s-au materializat prea puține. În schimb, au fost puse în practică, "cu succes", măsurile antireformiste: majorarea accizei la carburanți, introducerea supraaccizei și a impozitului de 1,5% pe construcțiile speciale ("taxa pe stâlpi"), care a blocat investițiile private. 


Guvernele social-democrate Tudose și Dăncilă sunt artizanii așa-zisei revoluții fiscale, prin care: acciza la carburanți a fost majorată, contractele de muncă cu timp parțial au fost supraimpozitate, iar contribuțiile sociale au trecut de la angajatori pe umerii angajaților simultan cu reducerea la 10% a cotei de impozitare a veniturilor. Ca urmare a acestei acțiuni antireformiste, inflația a explodat, unui număr de 1,2 milioane de salariați le-au fost diminuate salariile și s-a produs aplatizare excesivă a lefurilor. 


★ ★ ★


Recent, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat că se lucrează la un nou cadru fiscal, care să fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2019. Contribuabilii au toate motivele să fie îngrijorați. Chiar dacă șeful Finanțelor Publice a promis că vor fi consultate structurile asociative ale mediului de afaceri, nu ne putem încrede în vorbele sale. N-au trecut decât cinci luni de când reprezentanții Guvernului Dăncilă mințeau națiunea în ochi, că nu va scădea niciun salariu în urma "revoluției fiscale".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5427 secunde