Estimări optimiste privind evoluția economiei europene

635
Estimări optimiste privind evoluția economiei europene - estimarioptimiste-1518104245.jpg

Articole de la același autor

Ratele de creștere pentru zona euro și pentru UE au depășit estimările formulate anul trecut, continuându-se tranziția de la redresarea economică la expansiune. Comisia Europeană estimează că economiile din zona euro și din UE au crescut cu 2,4 % în 2017, cel mai rapid ritm de creștere din ultimul deceniu. Se așteaptă ca aceste rezultate solide să se mențină și în 2018 și în 2019, cu o rată de creștere de 2,3 % pentru zona euro și, respectiv, de 2,0 % pentru UE.


Creșterea PIB-ului pentru 2017 este estimată acum la 2,4 %, depășindu-se astfel ratele preconizate în previziunile economice de toamnă din luna noiembrie, de 2,2 % pentru zona euro și de 2,3 % pentru UE. Previziunile de creștere pentru 2018 și 2019 au fost, de asemenea, ajustate către o valoare superioară față de cea prevăzută în luna noiembrie, atât în cazul economiilor din zona euro, cât și în cazul economiilor din UE: de la 2,1 % la 2,3 % pentru anul în curs și de la 1,9 % la 2,0 % pentru anul 2019. Acest lucru se explică atât prin existența în Europa a unor condiții favorabile reluării expansiunii economice, pe fondul îmbunătățirii continue a situației de pe piețele muncii și al faptului că indicatorul sentimentului economic se află în prezent la cote deosebit de ridicate, cât și printr-o revenire mai robustă decât se preconizase a activității economice și a schimburilor comerciale la nivel mondial.


Cererea puternică, gradul ridicat de utilizare a capacității de producție și condițiile financiare favorabile sunt tot atâția factori care vor încuraja investițiile în perioada care face obiectul previziunilor.


Perspectiva inflației se menține la cote moderate. Se așteaptă ca rata inflației de bază, care exclude volatilitatea prețurilor la energie și la alimentele neprelucrate, să rămână la cote moderate având în vedere faptul că problema subutilizării forței de muncă se remediază lent, iar presiunile salariale rămân în limite rezonabile. Inflația globală va continua să reflecte influența semnificativă a prețurilor la energie, prevăzându-se o creștere modestă a acesteia în perioada următoare. În zona euro, inflația a atins 1,5 % în 2017. Se estimează că acest procent se va menține și în 2018, urmând să crească până la 1,6 % în 2019.


Riscurile de deviere de la aceste previziuni sunt, în general, echilibrate. Creșterea economică ar putea depăși așteptările pe termen scurt, astfel cum rezultă din nivelul ridicat al indicatorului sentimentului economic. Pe termen mediu, prețurile ridicate ale activelor internaționale ar putea fi vulnerabile la o reevaluare a riscurilor și a condițiilor subiacente. Există în continuare riscuri de evoluție negativă legate de rezultatul incert al negocierilor privind Brexitul, dar și de tensiunile geopolitice și de tendința de orientare către politici mai naționaliste și protecționiste.


Având în vedere negocierile în curs privind termenii retragerii Regatului Unit din UE, previziunile pentru 2019 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de statu-quo în privința relațiilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. Această ipoteză a fost formulată doar în vederea previziunilor și nu are niciun impact asupra dezbaterilor în curs în contextul procesului bazat pe articolul 50.


Valdis Dombrovskis, vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social, responsabil și cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: "Economia europeană are performanțe superioare așteptărilor și se pare că vom avea parte de o creștere economică robustă și în anul următor. Trebuie să depunem în continuare eforturi pentru a ne asigura că de beneficiile acestei creșteri se bucură toți cetățenii europeni. Ar trebui să profităm de acest moment pentru a spori reziliența economiilor noastre și a aprofunda uniunea economică și monetară."


Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: "Economia Europei a intrat în 2018 cu o sănătate solidă. În zona euro se înregistrează o rată de creștere care n-a mai fost atinsă de dinainte de criza financiară. Nivelul șomajului și al deficitelor continuă să scadă, iar investițiile cresc în sfârșit într-un ritm simțitor. Creșterea economică este, la rândul său, mai echilibrată decât era acum un deceniu și poate deveni mai durabilă, cu condiția să continuăm reformele structurale inteligente și politicile bugetare responsabile. Nu vom avea mereu această șansă de reformă care ni s-a oferit acum: acum este momentul să luăm deciziile ambițioase de care este nevoie pentru a consolida uniunea economică și monetară."


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2265 secunde