Efecte economice ale pandemiei Covid-19

211

Articole de la același autor

Pe plan intern, impactul economic sever al pandemiei de coronavirus - de natură să provoace o turnură abruptă în cursul economiei românești la mijlocul acestui an - a început să fie reflectat de cele mai recente date statistice, arată BNR.

Rata anuală a inflației IPC a rămas constantă în luna martie, la 3,05%, pentru ca în aprilie să coboare la 2,68% (de la 4,0% în luna decembrie 2019). Scăderea acesteia față de decembrie 2019 a fost determinată de efecte de bază dezinflaționiste și de declinul accentuat al prețului petrolului, alături de eliminarea supraaccizei la carburanți.

Potrivit datelor preliminare, creșterea economică a decelerat vizibil, de la 4,3%, în trimestrul IV 2019, la 2,7% în primul trimestru din 2020, chiar dacă în primele două luni ale anului a rămas deosebit de robustă. În același timp, deficitul balanței comerciale și-a accelerat considerabil creșterea, pe fondul unui declin mai ridicat al exporturilor comparativ cu cel al importurilor de bunuri și servicii. Drept consecință, dinamica deficitului de cont curent s-a reamplificat, în pofida îmbunătățirii balanțelor veniturilor primare și secundare.

Activitatea de creditare a rămas relativ intensă în martie, pentru ca în aprilie să resimtă efectele crizei pandemice. Astfel, stocul de credite acordat sectorului privat s-a contractat ușor, dinamica lui anuală scăzând de la 6,9%, în luna anterioară, la 5,7%. Ponderea în total credit a componentei în lei s-a redus ușor, de la 67,6%, în decembrie 2019, la 67,1% în aprilie 2020. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9275 secunde