Pe timpul pandemiei de coronavirus

Economia subterană primește ajutor de la stat, fără să prezinte cazierul fiscal

506
Economia subterană primește ajutor de la stat, fără să prezinte cazierul fiscal - economiasubteranaprimesteajutord-1585681513.jpg

Articole de la același autor

De bine, de rău, pe timpul epidemiei de coronavirus, statul român își îndeplinește obligațiile ce îi revin din "contractul" semnat cu societatea. Dacă stăm strâmb și gândim drept, mediul de afaceri nu se poate plânge că n-a primit o mână de ajutor din partea Guvernului, chiar dacă această mâna e slăbănoagă și cam goală.

Să recapitulăm măsurile adoptate: Ministerul Finanțelor va garanta până la 80% din valoarea finanțărilor acordate IMM-urilor. Firmele care au luat credite bancare pot solicita suspendarea obligației de plată a ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor, pe o perioadă de una până la nouă luni.

Pe durata stării de urgență, IMM-urile care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

Prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți au fost plafonate la nivelul din data de 30 martie 2020. Nu mai pot crește, în schimb pot coborî.

Termenele de depunere a declarațiilor fiscale au fost prorogate.



Agenții economici care plătesc anticipat, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, impozitul pe profit datorat pentru trimestrul I al anului 2020 beneficiază de o bonificație de 5% sau 10%, calculată asupra impozitului pe profit datorat.
Mai mult, lucrătorii trimiși în șomaj tehnic de către agenții economici sunt plătiți direct de către stat, suma acordată fiind de 75% din salariul de bază. Până în prezent, au intrat în șomaj tehnic 500.000 de persoane și se estimează că numărul lor va ajunge la un milion.

Evazioniștii și insolvenții profită de pandemie

După cum vă dați seama, efortul financiar al statului este uriaș. Pardon, efortul este al plătitorilor de taxe, impozite și contribuții. Statul nu face decât să redistribuie veniturile colectate. Din păcate, nu o face corect, căci de sprijin și facilități se vor bucura nu doar agenții economici care își declară veniturile și achitată dările către stat, ci și cei din economia subterană.

În 2019, inspectorii antifraudă fiscală au verificat activitatea a 37.575 contribuabili și au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat în valoare totală de 122,45 milioane euro, pentru care au întocmit 235 sesizări ale organelor de urmărire penală. Totodată, au constatat 23.198 contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 33 milioane euro și au confiscat bunuri, numerar și venituri în valoare totală de 23,93 milioane euro. Suplimentar, s-a dispus suspendarea activității comerciale a 479 contribuabili, dintre care 405 au încălcat obligațiile legale privind fiscalizarea veniturilor prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale.

Acum, evazioniștii dovediți de inspectorii antifraudă fiscală, dar și cei foarte mulți nedescoperiți până la această oră vor beneficia de toate avantajele și facilitățiile susținute din taxele și impozitele achitate de contribuabilii corecți.

De unele facilități se vor bucura chiar și firmele care, cu bună știință ori din nepricepere, au fost aduse în starea falimentară. Numai în 2019 au intrat în insolvență 6.524 de firme. Alte zeci de mii se aflau în această stare de mai mulți ani.

XXX

Stimați cititori, pare incredibil, dar agenții economici care folosesc munca "la negru" și munca "gri", care nu își fiscalizează veniturile, fac contrabandă ori ascund profitul, chiar și acum, în condițiile pandemiei, care încearcă să profite de pe urma ei mărind nejustificat prețurile, beneficiază, acum, de ajutorul statului. La acordarea facilităților, nimeni nu le solicită cazierul fiscal să vadă că e pătat cu grele "păcate".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7332 secunde