Domnule ministru al Agriculturii, cui folosește portalul cu legume românești, dacă marile lanțuri de magazine îl ignoră?

798
Domnule ministru al Agriculturii, cui folosește portalul cu legume românești, dacă marile lanțuri de magazine îl ignoră? - fonddomnuleministrualagriculturi-1585755540.jpg

Articole de la același autor

După cum v-am informat deja, începând din data de 30 martie 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus la dispoziția producătorilor de legume și fructe portalul www.rndr.ro/legume, pentru a-și prezenta ofertele. Conducerea ministerului a considerat că, în acest fel, vine în sprijinul fermierilor, facilitându-le dialogul cu marile lanțuri de comercializare.

Imediat ce platforma a fost lansată pe Internet, cu inimile pline de speranță, legumicultorii au dat buzna, mai ceva decât la pomul lăudat, să își înregistreze ofertele. Până ieri, la ora 15, se înscriseseră, deja, 178 de producători, cu oferte de castraveți, salată și ceapă verde, usturoi, ridichi, roșii, cartofi, mazăre, varză, răsaduri de legume, praz, mărar, pătrunjel, leuștean, sfeclă roșie, morcovi, ardei și ardei iute, lobodă, spanac, țelină, produse din gălbenele, flori, căpșuni, nuci în coajă și ciuperci.

Cu inimile pline de speranță, ofertanții au așteptat să se întâmple minunea, dar în zadar! Au trecut trei zile și telefonul a rămas mut. Niciunul dintre marii comercianți nu i-a sunat.

Și-au pierdut speranța

Ieri, de 1 aprilie, am realizat un sondaj telefonic printre fermierii prezenți pe platforma online și, după cum aveam să constat, am fost singura persoană care s-a interesat de ofertele lor.

"Am postat oferta în dimineața zilei de 31 martie, dar până acum nu m-a contactat nimeni – mi-a declarat Mihai Laurențiu, un tânăr legumicultor din localitatea Lucieni, județul Dâmbovița, care a lansat o ofertă de 50.000 de ridichi de lună. Vă spun sincer. Nu cred că platforma aceasta online va avea vreo eficiență. Autoritățile ar fi trebuit să se implice altfel, să organizeze depozite de preluare a produselor. Eu sunt optimist. Peste o săptămână voi începe recoltatul. Dacă nu se schimbă ceva până atunci, voi vinde marfa angrosiștilor. Altă soluție nu am. Ieri am fost la Târgoviște și am văzut salată și ridichi românești în Kaufland. Ori li s-a terminat marfa de import și au fost nevoiți să vândă marfă românească, ori cu adevărat și-au schimbat politica de aprovizionare. Dar pe mine nu m-a sunat nimeni până la ora aceasta."

Un alt tânăr, Marin Damian, din localitatea Matca, județul Galați, a postat o ofertă de 1.000 kilograme de castraveți, pe data de 30 martie, pe platforma online. Povestește: "Nu m-a contactat nimeni să-i vând legumele. În schimb, am primit telefoane de la cei ce doreau să-mi vândă îngrășăminte. Eficiența platformei online e egală cu zero.

Pentru mine, singura soluție este să vând marfa angrosiștilor. Am mașină și pot să duc marfa la piață, în Brașov sau la Constanța, dar nu am timp să stau să o vând. Durează două – trei zile să vinzi una – două tone. Așa că o dau angrosiștilor cu trei lei pe kilogram și ei câștigă dublu față de noi, cei care producem. Asta-i piața în România! Eu mă chinui de la începutul lunii ianuarie, să bag lemne pe foc, în sobe, din trei în trei ore noaptea, să mențin căldura în sere, să văd dacă nu s-a întâmplat ceva. Nu dispun de tehnologie, cum au fermierii din alte țări, care să îmi permită să reglez totul din telefon."



Se îmbogățesc pe seama producătorilor


Oferta persoanei fizice autorizate Patricia Maria Popa, din Siminicul de Sus, județul Dolj, este de 3.000 de ridichi. "De pe data de 30 martie și până acum, nimeni nu m-a contactat să cumpere marfa. Totuși am încredere în această platformă. În caz contrar, voi vinde marfa angrosiștilor, ca și până acum. Ei vor câștiga mai mult decât dublu de pe urma muncii mele", a declarat Patricia Maria Popa.

Claudiu Jurj din localitatea Felnac, județul Arad, a lansat o ofertă de 15.000 de bucăți de salată verde. Afirmă: "Am anunțul postat de trei zile, dar nimeni nu m-a contactat până astăzi și nu cred că o va face. Metoda asta nu va da rezultate. Până nu va obliga statul marile lanțuri de magazine să vândă marfă românească, nu se va schimba nimic. Singurul lanț de magazine care mă mai ajută pe mine e Carrefour. Mă înțeleg foarte bine cu ei. Mai duc marfa și în magazinele locale."

Un legumicultor din județul Iași, care a dorit să îi păstrăm anonimatul, ne-a declarat: "Nu m-a contactat nimeni până în prezent. Am varză și ridichi. Lanțul de magazine la care duceam produsele și-a redus vânzările cu 30% și, în prezent, face vânzări online. Acum nu mai cumpără de la mine, nu mai îmi ia comanda. Am o săptămână de când aștept. Se face ridichea cât portocala și nu o mai ia nimeni. Dacă nu mă încurcam cu ei, cultivam mai multe produse, și ceapă, și mărar, și salată și vindeam online. Am o rețea, deja, formată. Până să mă încurc cu lanțul de magazine, le duceam oamenilor marfa la ușă, acasă. Pentru anul 2020, având înțelegerea încă de la sfârșitul lunii octombrie 2019 cu lanțul de magazine, am cultivat numai ridichi. Acum, nimeni din rețeaua mea online nu cumpără doar ridichi. Oamenii vor să ia mai multe produse dintr-un singur loc. Acum nu-mi rămâne decât să vând marfa angrosiștilor. Nu mă mai gândesc la profit. Măcar să-mi scot cheltuielile."

Nu vă spălați pe mâini, ca Pilat din Pont!

Stimați cititori, sondajul a demonstrat că, până la această oră, marile lanțuri de magazine au ignorat platforma ofertelor legumicole. Inițiatorul, Ministerul Agriculturii, n-ar trebui să se spele pe mâini, ca Pilat din Pont, și să spună: "V-am pus la dispoziție portalul, de-acum descurcați-vă singuri!" Obligația lui este să urmărească îndeaproape eficiența acestei măsuri și să discute cu marii comercianți. Să le ceară să folosească la maximum platforma, preluând produsele oferite și punându-le în vânzare.

Vă întreb domnule ministru Nechita-Adrian Oros, cui folosește portalul cu legume românești, dacă marile lanțuri de magazine îl ignoră?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3967 secunde