Ministrul Energiei, Anton Anton:

"Doar Parlamentul mai poate modifica OUG 114 și legislația offshore"

204

Articole recomandate

Doar Parlamentul mai poate modifica Ordonanța de Urgență 114/2018 și Legea offshore și nu există niciun fel de intenție la nivelul Guvernului de a face acest lucru, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Anton Anton, în cadrul unei conferințe. 


"OUG 114 este în Parlament, în comisie și toate amendamentele pe care și noi, și alții, am fi dorit să le aducem la 114, respectiv OUG 19, sunt acolo. Deci, este în puterea Parlamentului să o modifice", a spus Anton Anton, prezent la conferința Focus Energetic. 


Lucrurile stau la fel și în ceea ce privește o eventuală modificare a Legii operațiunilor petroliere offshore, a continuat el. 
"Nu Guvernul modifică legislația offshore, ci Parlamentul. Exxon a venit la Ministerul Energiei acum o lună și a cerut aprobare pentru a începe să construiască o stație de comprimare a gazului imediat onshore, care nu folosește decât la comprimarea gazului pe care îl scoate din Marea Neagră", a susținut ministrul, citat de Agerpres. 


Legea operațiunilor petroliere offshore a fost aprobată de Parlament în toamna anului trecut, însă investitorii din Marea Neagră au cerut modificarea ei. 


Într-un document de poziție publică, Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), precizează că "importanța unui cadru fiscal stabil și competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar, precum și respectarea dreptului de a comercializa liber producția proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, în această perioadă. Votul din Camera Deputaților, din 24 octombrie 2018, marchează încheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o nouă variantă a legii, care afectează principiul stabilității, introduce noi taxe și stipulează condiții specifice privind modul de comercializare a producției". 


Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că Statele Unite ale Americii așteaptă ca legislația din România în domeniul energiei să fie ameliorată. 


XXX 
Importurile foarte mari de gaze din această perioadă reprezintă un lucru benefic, întrucât prețul de import în timpul verii este mai mic, iar gazele vor fi stocate în depozite, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton. 


El a fost întrebat de jurnaliști cum apreciază faptul că importurile de gaze din luna iunie au crescut foarte mult, de peste 300 de ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 


"Cred că în sfârșit ne-a venit mintea la cap și luăm gaze ieftine ca să le introducem în rezervoare, în depozite, să avem gaze la iarnă. De foarte multe ori s-a întâmplat să ne trezim că, prin septembrie, noiembrie, începem să acumulăm și atunci prețul gazelor este mult mai mare. Mie mi se pare o chestie cu plus faptul că importăm. La ce ne raportăm? La ce am importat anul trecut. Anul acesta, ne-am schimbat politica, anul acesta, importăm atunci când gazele sunt ieftine", a explicat Anton.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2445 secunde