Dispar cotele de lapte, la 31 martie 2015

127
Dispar cotele de lapte, la 31 martie 2015 - disparcoteledelapte-1427641437.jpg

Articole de la același autor

Începând cu data de 31 martie 2015, țările Uniunii Europene nu vor mai avea cote de lapte. Acestea au fost introduse pentru prima dată în 1984, când producția din UE depășea cu mult cererea. Regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri struc-turale. Reformele succesive ale politicii agricole comune a UE au sporit orientarea sectorului către piață și, în paralel, au furnizat o serie de noi instrumente, mai specializate, pentru sprijinirea producătorilor din zonele vulnerabile, cum sunt zonele montane, unde costurile de producție sunt mai ridicate. 


Termenul-limită pentru eliminarea cotelor a fost decis pentru prima dată în 2003, pentru a permite producătorilor din UE să răspundă într-un mod mai flexibil cererii tot mai mari, în special de pe piața mondială. Această decizie a fost reconfirmată în 2008, printr-o serie de măsuri vizând realizarea unei "tranziții line". Totuși, în pofida cotelor, exporturile de produse lactate din UE au crescut în ultimii 5 ani cu 45% ca volum și cu 95% ca valoare. Prognozele privind piața arată că perspectivele de creștere rămân în continuare solide - în special în cazul produselor cu valoare adăugată, precum brânzeturile, dar și al ingredientelor utilizate în produsele nutriți-onale, sportive și dietetice.


În România, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploatațiile agricole și centrele de colectare de către unitățile procesatoare a scăzut cu 8,5%, în ianuarie 2015 față de ianuarie 2014. Cantitatea de lapte brut importat a scăzut cu 27,8% în același interval de referință.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Cât lapte trebuie să bea un copil
Pagina a fost generata in 0.5398 secunde