Scandalos

Dezvăluiri despre modul în care Lidl "ajută" piața locală din România: importă 71% din produse

616
3
Dezvăluiri despre modul în care Lidl

Articole recomandate

Jurnaliștii televiziunii publice germane Das Erste au realizat o anchetă care scoate la lumină modul scandalos în care unul dintre cele mai mari grupuri de retail din lume, Lidl, face afaceri în România. Cu bani luați de la Banca Mondială.

Deși a primit împrumuturi de la IFC, un departament al Băncii Mondiale pentru a stimula economia locală și a ajuta comunitățile locale să se dezvolte, Lidl nu mișcă niciun deget în acest sens în România.

În 2011, Lidl a primit 66 de milioane de dolari doar pentru a se extinde în țara noastră, acesta fiind și anul în care compania a intrat oficial în România, preluând lanțul de magazine Plus.

Jurnaliștii germani de la Das Erste arată că de aproximativ 15 ani, tot mai multe lanțuri de retail din Europa de Vest își deschid filiale în România - și tot mai mulți comercianți mici interni dispar. Lider printre discounterii din România este Lidl. Lanțul german a construit în termen de doar cinci ani, la nivel național, 186 de magazine, potrivit jurnalistului Dan Tanasa.

Pentru a obține o primă impresie, reporterii Das Erste au vizitat un magazin Lidl din București. Există produse ieftine românești? Oferta este la prima vedere similară cu cea din Germania, spun reporterii. În timp ce există și produse românești, cele mai multe produse din magazinul Lidl provin din alte țări: ceapă verde și salată din Polonia, ciuperci din Ungaria, ceapă din Noua Zeelandă. Toate aceste produse însă cresc din abundență și în România. La cererea reporterilor, Lidl admite că 71 la sută din produsele alimentare pe care le comercializează nu provin din România, informează activenews.ro

Împrumuturile acordate de filiala Băncii Mondiale, IFC, către societatea-mamă a Lidl, Grupul Schwarz, sunt destinate și pentru cumpărarea de teren în România. În plus, pentru extinderea grupului în Polonia, Bulgaria, Croația și Serbia, Grupul Schwarz a primit împrumuturi în total de 393 milioane de dolari SUA. Creditele sunt supuse unor termene și condiții. Banii sunt destinați și pentru Lidl în România. Cu acești bani Lidl ar trebui să ofere clienților "produse ieftine" pentru persoanele cu venituri reduse și astfel să crească "numărul furnizorilor locali" și "să deschidă noi canale de distribuție pentru producătorii de alimente regionale".

Comentează știrea

Pintea
29 august 2015
Sat fara caini

In fiecare an FMI-ul vine la Bucuresti si trage guvernull de urechi pentru modul cum cheltuie banii imprumutati.Cand este vorba despre firme din Occident nimeni nu are treaba cu ei.Ce au descoperit jurnalistii germani noi simtim pe pielea noastra de 25 de ani.Intr-un sat fara caini lupii fac ce vor.Produse romanesti la mall-ri .Vorbe mari .Nu le mai gasesti nici la precupetele din Piata Tomis 3. Produse romanesti le mai gasesti la cate o batrana care tine marfa pe jos tot in piata Tomis 3 ,dar care este fugarita de politia locala pentru ca nu are taraba. Ceausescu isi batea joc de tarani prin preturile de mizerie pe care statul comunist achizitiona produsele agricole. Acum chiar daca taranii produc nu au unde sa-si vanda marfa deoarece in piete tarabele sunt licitate de precupeti iar mall-rile le cumpara marfa la preturi mici .Articolul mi-a starnit o curiozitate .Voi merge azi la LIDL sa vad daca si banala sare de bucatarie este tot din strainatate.

Doina Balasa
30 august 2015
colaborare parteneriat

Colaborare - Parteneriat! Buna ! Esti tu acea persoana care vrea sa lucreze de acasa si sa castige bani online? Sau vrei doar niste bani in plus, pe care sa-i castigi in timpul tau liber? Daca da, aceasta oferta este ceea ce cauti! Simplu, rapid, clar si eficient! Totul e pregatit pentru tine! Trebuie doar sa-mi comunici "Vreau detalii" la adresa de email: [email protected] Alaturi de mine si echipa din care fac parte, ai acum aceasta oportunitatea, de a-ti suplimenta veniturile ! Inchei imediat contract legal de comision si incepi o activitate usoara, serioasa si profitabila! Cerinte: - cunostinte minime PC - conexiune internet - varsta minima 18 ani - rabdare – seriozitate – perseverenta . Nu necesita experienta intrucat oferim pregatire si suport professional ,sub forma unor lectii online . Arata-mi chiar acum ca tu esti acea persona ,scriindu-mi pe adresa de email: [email protected] cu mesajul "vreau detalii"

elena
30 august 2015
Lidl

La LIDL cred ca 95% e marfa de import. Nu se vad produsele romanesti! Dar romanii cumpara orice....

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Economie : S-a deschis încă un Lidl în Constanța
Pagina a fost generata in 0.3962 secunde