Deficitul bugetar crește amenințător

280
Deficitul bugetar crește amenințător - deficitulbugetarcresteamenintato-1559767096.jpg

Articole de la același autor

E de jale! Execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului 2019 s-a încheiat cu un deficit de 11,4 miliarde de lei,
respectiv 1,1% din PIB. Este rezultatul cel mai prost din timpul guvernării coaliției PSD – ALDE. În aceeași perioadă din 2018, deficitul a fost de 6,05 miliarde de lei, în timp ce primele patru luni din 2017 s-au încheiat cu un excedent bugetar de 1,4 miliarde de lei.


Dacă execuția bugetară va continua tot atât de prost, deficitul bugetar va urca, până la finele anului, la 34,2 miliarde de lei, respectiv 3,3% din PIB. Astfel spus, se va trece în zona deficitului excesiv.


În primele patru luni ale anului 2019, veniturile bugetului general consolidat au însumat 99,5 miliarde lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului 2018. În schimb, cheltuielile au făcut un salt de 15,9%, urcând la 110,9 miliarde lei. Este dovada că, în administrarea banului public, Guvernul Dăncilă aplică politica: "Să ne întindem mai mult decât plapuma!"
Cel mai mare salt l-au făcut cheltuielile de personal: 26,0%. Dar, deși bugetarii sunt plătiți mai bine, serviciile prestate de instituțiile statului sunt tot mai proaste. Criza din sănătate și învățământ se acutizează pe zi ce trece, siguranța cetățeanului este în suferință, populația și agenții economici se lovesc de birocrația excesivă din instituțiile statului, de abuzurile și corupția din rândul funcționarilor publici. Și, deoarece Ministerul Finanțelor Publice se împrumută din greu pentru a achita salariile și pensiile, cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 14,9%. Fiii și nepoții noștri sunt condamnați de pe acum să plătească pentru actualei guvernări.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2306 secunde