Deficitul bugetar a făcut explozie

310
Deficitul bugetar a făcut explozie - deficitulbugetarafacutexplozie-1532863776.jpg

Articole de la același autor

Faptul că premierul României nu le are cu limba română și geografia, că ministrul Agriculturii face gafe ofensatorii la adresa poporului evreu, iar ministrul Muncii îi minte pe lucrătorii români că nu vor scădea salariile în urma așa-zisei revoluții fiscale, mai treacă meargă. 


Dar ce te faci când economia o ia razna, când inflația urcă la 5,4% și mușcă din puterea de cumpărare a veniturilor românilor ori când indicele ROBOR sare la 3,62%, determinând scumpirea creditelor? Ce te faci când, din cauza exodului lucrătorilor români pe piața externă, criza forței de muncă afectează ramuri întregi de activitate în țară sau când investitorii încep să ocolească România? 


★ ★ ★


De parcă nu erau de ajuns toate aceste belele, Ministerul Finanțelor Publice ne-a otrăvit sufletele, anunțând că execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde de lei.


Pentru a percepe mai clar dimensiunile acestei grozăvii, vă propun să trecem în revistă evoluția execuției bugetare din ultimul an. La data de 29 ianuarie 2018, când Guvernul Tudose i-a predat ștafeta Guvernului Dăncilă, aceasta era pe plus. Prima lună din 2018 se încheiase cu un excedent bugetar de 1,98 miliarde lei. 


Sub conducerea premierului Viorica Dăncilă, execuția bugetară a coborât sub linia roșie, în zona deficitului, urmând o traiectorie amenințătoare: minus 5,5 miliarde lei, în februarie, minus 4,46 miliarde lei, în martie, minus 6,05 miliarde lei, în aprilie, minus 8,14 miliarde de lei, în luna mai. Dinamica negativă s-a accelerat și, la finalul primului semestru, Finanțele Publice au anunțat un deficit de 14,97 miliarde de lei, reprezentând 1,61% din PIB.


Văzând că de la aceste cifre ne-a apucat tremuriciul, Ministerul Finanțelor încearcă să ne calmeze, anunțându-ne că până la ținta de deficit de 2,21% mai e drum lung. Noi, fiind ceva mai nevricoși, credem că suntem, deja, cu un picior în prăpastie. 
După cum v-am mai spus, stimați cititori, și cu alt prilej, execuția bugetului general consolidat este unul dintre indicatorii definitorii ai calității guvernării. Ea vorbește despre capacitatea Puterii executive de a colecta taxele și impozitele și a le administra cât mai bine în interesul națiunii. Creșterea explozivă a deficitului bugetar ne spune cât se poate de limpede că Guvernul Dăncilă nu are stofă de administrator al avuției țării: e risipitor! Cheltuiește mai mult decât colectează de la populație și agenții economici, din taxe și impozite. 


★ ★ ★


Dar să vedem de unde și până unde s-a ajuns la acest uriaș deficit. În primul semestru al anului, veniturile bugetului general consolidat au făcut un salt de 12,6% față de aceeași perioadă din 2017, ajungând la 132,04 miliarde de lei. S-au înregistrat creșteri în colectarea TVA (5,9%), accize (9,9%), impozite și taxe pe proprietate (5,9%), contribuții de asigurări (36,8%), venituri nefiscale (13%). În schimb, ca urmare a reducerii cotei de impozitare de la 16% la 10%, sumele colectate din impozitul pe salarii și venit au scăzut cu 21,5%.


În contul plăților efectuate, au fost încasate 6,9 miliarde de lei de la Uniunea Europeană, suma fiind mai mare cu 22,8% decât cea obținută în perioada de referință din 2017.


Ei, și-acum vine durerea! Cheltuielile de la bugetul general consolidat au crescut cu 19%, ajungând la 147,01 miliarde de lei și depășind cu mult veniturile colectate. 


Cel mai mult au crescut cheltuielile de personal ale statului. Saltul de 24,4% a fost determinat de majorările salariale. Cheltuielile cu asistența socială au înregistrat o creștere de 13,9%, acesta fiind, în principal, efectul majorării punctului de pensie de la 1 iulie 2017.


Cheltuielile cu bunurile și serviciile au crescut cu 9,9%, iar cele pentru investiții, finanțate din surse interne și externe, au fost mai mari de 1,5 ori, ridicându-se la 9,1 miliarde de lei. 


Pentru acoperirea deficitului, statul a fost nevoit să se împrumute la prețuri din ce în ce mai mari. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 21,7% față de primul semestru al anului 2017, ajungând la 0,8% din PIB.


★ ★ ★


Stimați cititori, politica bugetară a Guvernului Dăncilă poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt: "catastrofală". Dacă se va menține ritmul amețitor de cheltuire a banului public, deficitul se va dubla până la finele anului și vor fi mari probleme privind plata pensiilor și salariilor bugetarilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3463 secunde