La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian

"De zece ani, statul n-a mai dat un leu, nici măcar de o hârtie igienică!"

451

Articole de la același autor

În ultimele trei decenii, cercetarea științifică din România a făcut eforturi eroice să supraviețuiască. Guvernanții au obligat institutele și stațiunile de cercetare să se descurce cum pot, să se autofinanțeze. Astfel că activitatea le-a fost deturnată, într-o mare măsură, de la scopul pentru care au fost înființate. 


Pentru a putea plăti salariile cercetătorilor și personalului auxiliar, facturile pentru utilități, taxele, impozitele și contribuțiile către bugetele statului, multe dintre unitățile de cercetare științifică au fost nevoite să facă, pe lângă studii în cadrul contractelor de cercetare aplicativă, lucrări de producție și comerț cu produsele proprii, prestări de servicii și activități de învățământ. Dar chiar și așa, le-a fost imposibil să rămână pe linia de plutire și, de la un an la altul, s-au afundat tot mai adânc în datorii către propriii salariați, către furnizori și către stat. De aceea nu trebuie să ne mai mire faptul că mulți dintre tinerii cercetători români au migrat pe piața internațională a cercetării științifice. 


Pericolul ca cercetarea științifică românească să moară i-a obligat pe guvernanți să reia subvenționarea ei de la bugetul de stat, condiția fiind ca institutele și stațiunile de cercetări să treacă printr-un proces de reorganizeze. 


În județul nostru, la sfârșitul anului 2016, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor - Palas din Constanța a fost reorganizat ca instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice, fapt ce i-a permis să obțină subvenții de la Ministerul Agriculturii, să achite salariile angajaților, neplătite cu lunile sau cu anii, și să scape de datorii și necazuri. 


O stațiune de cercetări profitabilă 
La o distanță de trei ani, iată că i-a venit rândul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, din județul Constanța, să fie reorganizată. Pe data de 2 august 2019, a fost aprobată, prin hotărâre de guvern, reorganizare sa ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu - Șișești". 
În referatul de susținere, necesitatea reorganizării stațiunii de cercetare este motivată astfel de către inițiatorii hotărârii de guvern: "Reducerea patrimoniului funciar, coroborat cu nefinanțarea cercetării de la bugetul de stat, a condus la reducerea veniturilor proprii, precum și la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor și în consecință la restrângerea activității, impunându-se o nouă reorganizare".


Contactat telefonic, dr. ing. Ion Bulica, directorul stațiunii, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber": "Proiectul hotărârii de guvern l-am făcut noi și a fost corectat de toate ministerele. Pe noi ne va subvenționa statul după ce vom cheltui cele 2 milioane de euro pe care le avem în cont. Nu vom primi un leu până nu ajungem la zero. Din 1971, de când muncesc în această instituție, am lucrat pe banii unității. Statul nu ne-a dat nimic. Înainte, când erau proiecte, finanțau studiile, cercetările. De zece ani, statul n-a mai dat un leu, nici măcar de o hârtie igienică, pentru că zice: «Dă-mi bilanțul contabil». La fiecare trei luni, cer soldurile din Trezorerie sau dacă ai bani în bănci. Când văd că ai bani în cont, nu mai dau niciun leu. Stațiunea noastră face profit în fiecare an, între unu și două milioane. Statul nu are în stațiunea noastră nici măcar un hectar de teren. La Valu lui Traian, are Academia 243 ha de teren arabil, iar diferența până la 885 ha este teren în arendă. Nu există pământ de stat. Ne-am judecat pentru un teren de 345 ha, care a fost înstrăinat pe Legea 10. Am câștigat și terenul va reveni la Academie. Noi producem ce se cere în județ: sămânță de grâu, de orzoaică. de mazăre; le înmulțim în activitatea de dezvoltare și le vindem pe piață. Dăm și la export. Încă din 1973 facem export de sămânță". 


O istorie de aproape un secol 
Unitatea de cercetare din Valu lui Traian are o istorie de 86 de ani. Stațiunea fost înființată în 1933 și făcea parte din rețeaua de unități a Institutului de Cercetări Agronomice. La acea vreme, deținea o suprafață de teren arabil de 15,8 ha, la care s-au mai adăugat alte 50 ha în același an. După 1949, suprafața stațiunii a crescut, ajungând la 707 ha, în 1956. Unitatea era specializată în cercetarea pentru cultura cerealelor, a plantelor tehnice și plantelor de nutreț. Realiza studii pentru ameliorarea plantelor, producea sămânță și executa lucrări de agrofitotehnie. 


De-a lungul anilor, stațiunea a trecut prin mai multe reorganizări. După 1989, s-au produs schimbări ale structurii sale organizatorice și în tematica de cercetare. Procesul de retrocedare a terenurilor agricole a afectat-o dramatic, suprafața stațiunii reducându-se cu circa 46%.


Conform actului normativ de reorganizare, instituția are aprobat un număr de 65 de posturi și va putea beneficia, prin alocare directă, de fonduri din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin bugetul Academiei de Științe Agricole și Silvice. 


Rezultatele cercetărilor realizate în cadrul instituției au fost consemnate în numeroase lucrări științifice, cărți și monografii, printre cele mai recente numărându-se: A. Lup - "Dobrogea agricolă, de la legendă la... globalizare" (2003), lucrare distinsă cu premiul Ion Ionescu de la Brad al Academiei Române, în anul 2005; I. Stere - "Aspecte genetice ale capacității de pierdere a apei din bob la hibrizii de porumb" (2004); A. Lup - "Elemente de istorie și retrologie agrară" (2006); Ioana Stere - "Valoarea de ameliorare a unor populații de porumb în vederea îmbunătățirii unor hibrizi simpli de elită" (2007); I. Stere, Ioana Stere - "Tendințe actuale în ameliorarea cerealelor păioase de toamnă și a leguminoaselor pentru boabe" (2007). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.543 secunde