Cum va fi reformată guvernanța corporativă a întreprinderilor publice

224
1
Cum va fi reformată guvernanța corporativă a întreprinderilor publice - cumvafireformata-1455649064.jpg

Articole de la același autor

Aplicarea așa-zisului management privat la companiile în care statul este acționar unic sau majoritar (în baza prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice) nu a dat rezultate. În cele mai multe cazuri, au fost consemnate contraperformanțe, iar majoritatea managerilor au dat bir cu fugiții.

De pe urma guvernanței corporative (care s-a dovedit a nu fi străină de jocurile politice), statul a avut mai mult de pierdut. De câștigat au avut doar firmele de consultanță, care s-au ocupat de selecția pe sprânceană a managerilor privați.

Guvernul Cioloș nu renunță la sistemul guvernanței corporative. Dimpotrivă, își propune să îl îmbunătățească. Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică principiile de guvernanță corporativă în întreprinderile de stat.

Ca regulă de bază, statul va trebui să își exercite rolul de acționar în mod profesionist și transparent. Consiliul de administrație al întreprinderii va publica anual un raport privind îndeplinirea indicatorilor de performanță, precum și privind respectarea principiilor de guvernanță corporativă. Întreprinderile vor publica anual un raport de activitate pentru anul anterior și vor avea un cod de etică în afaceri, cunoscut și însușit de toți angajații și administratorii.

În AGA, statul va avea cel mult doi reprezentanți (titular și supleant), neremunerați. Administratorii trebuie să aibă studii universitare, experiență profesională de cel puțin 10 ani, din care minim 5 ani în funcții manageriale, experiență în domeniul de activitate al întreprinderii, expertiză în strategia corporativă, de personal și în domeniul financiar, să cunoască limba română și limba engleză, să aibă o bună reputație personală și profesională și să nu fi suferit condamnări.

De asemenea, sunt stabilite principiile privind componența, organizarea și funcționarea consiliilor de administrație și ale conducerilor executive ale întreprinderilor de stat. 

Comentează știrea

victoria
17 februarie 2016
conditii pentri membri cca,aga

Dar scoală de specialitate da n-aibă?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4643 secunde