Cum sunt tratați navigatorii și familiile lor de autoritățile române

627

Articole de la același autor

Articolul "Împiedicăm schimburile de echipaje la nave, dar sprijinim migrația căpșunarilor", publicat în ediția din 6 aprilie 2020 a cotidianului "Cuget Liber" a stârnit, cum era de așteptat, interesul cititorilor. Ieri la ora 12.00, înregistrase peste 5.100 de accesări, fapt ce demonstrează că articolul a atins o rană socială. Și cum să nu fie așa, când pe mările și oceanele lumii se află între 12.000 și 15.000 de navigatori români. Mulți dintre cei îmbarcați sunt nevoiți să rămână la nave, peste perioada de contract, pentru că nu pot fi repatriați din cauza restricțiilor de circulație impuse de statele lumii. Cam tot atâți navigatori români, care ar trebui să se prezinte la nave, sunt blocați în țară de aceleași restricții.

În comentariile pe marginea articolului, cititorii ne-au semnalat cum sunt tratați navigatorii și familiile lor de autoritățile române. Navigatorul Bogdan Blc., repatriat recent, relatează experiența prin care a trecut la sosirea în țară: "Statul român a făcut chiar mai mult pentru navigatorii români. În seara de 4 aprilie a aterizat pe Otopeni un grup de aproximativ o sută de navigatori adunați din mai multe colțuri ale lumii. Deși unii aveau și documente doveditoare că au stat izolați pe navă în ultimele 20 de zile, că au fost monitorizați de medici pe toată această durată și că nu au simptome de niciun fel, au fost trimiși direct în carantină, separați pe județe și urcați în autobuze. Eu unul am fost pus într-un autobuz cu aproximativ 40 de persoane, claie peste grămadă, dar respectând distanța minimă de 2 cm. Dacă am fi fost numai navigatori în drum spre carantină, ar fi fost ok până la urmă, dar aproximativ 10 persoane erau venite din Londra... Deși am apelat 112 în repetate rânduri, ni se închidea telefonul în nas. Deși le-am spus jandarmilor și polițiștilor că nu e legal să fim transportați așa fără respectarea distanței între noi, ei ne spuneau că au . Asta face statul român pentru navigatori!"

Nu doar navigatorii, ci și familiile lor au de suferit din cauza autorităților române. Aurash Cris, soția unui navigator, a postat următoarele: "Și eu am luat amendă că mi-am dus soțul la aeroport și nu aveam voie că nu era o urgență! Urgența o avea doar soțul, că el trebuia să ajungă la Otopeni. Și cu ce trebuia să ajungă? - citat tovarășul gradul! Adică să se expună la sute de contacte și nu în siguranța mașinii proprii! Ar fi multe de comentat... dar greșeala este că se lasă la aprecierea fiecăruia - după cum îl taie capul – (procedurile – n.n.) fiind interpretabile și ambigue."



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7881 secunde