"Cuget Liber" cere Direcției de Sănătate Publică să prevină "importul" virusului ucigaș din China

1113

Articole de la același autor

Omenirea are motive de îngrijorare. China - țara cu cea mai mare populație (1,428 de miliarde de locuitori în 2017), a doua mare putere economică a lumii și cel mai mare exportator de bunuri de pe planetă - este afectată de un coronavirus de origine necunoscută, pentru care, în prezent, nu există leac. 


Experții britanici susțin că numărul celor infectați ar putea fi mai mare decât estimările oficialităților chineze. În week-end (intervalul 18 - 19 ianuarie 2020), numărul cazurilor s-a triplat, virusul răspândindu-se din Wuhan (unde au fost semnalate peste 218 de îmbolnăviri), în alte orașe mari, precum Beijing, Shanghai și Shenzhen. Patru persoane au decedat deja. 
Coronavirusul a trecut deja granița, ajungând în Japonia, Thailanda și Coreea de Sud. Oamenii de știință cred că sursa misteriosului virus este de origine animală, dar s-a confirmat că se transmite de la om la om.


Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății nu a recomandat vreo restricție privind călătoriile și schimburile comerciale, dar a anunțat că oferă îndrumări privind prevenirea oricărui focar de îmbolnăvire. 


Pe de altă parte, autoritățile din mai multe țări au intrat în alertă. Aeroporturile din Singapore, Hong Kong și Tokyo monitorizează pasagerii veniți din Wuhan, iar de săptămâna trecută s-au luat măsuri similare pe trei mari aeroporturi americane: San Francisco, Los Angeles și New York. 


Riscul unei epidemii globale 
Nu trebuie să ne alarmăm, dar până când medicii și oamenii de știință vor avea toate răspunsurile privind noul coronavirus (origine, mod de răspândire și tratament), China și toate statele lumii trebuie să ia măsuri serioase de prevenire a răspândirii virusului, de evitare a unei catastrofe sociale și, totodată, economice. 


Iată câteva aspecte de care trebuie să țină cont autoritățile de pe întreaga planetă. 


Circulația oamenilor și mărfurilor între China și restul lumii este uriașă. În 2019, China a primit 142 de milioane de vizite ale turiștilor străini și, totodată, s-au înregistrat 166 de milioane de plecări ale chinezilor peste hotare. Iar în primele 11 luni ale anului trecut, China a exportat mărfuri în valoare de 2,260 trilioane de dolari. 


Riscul ca aceste fluxuri umane și materiale să ducă la răspândirea virusului pe întreaga planetă și să ne confruntăm cu o epidemie la scară globală este uriaș. 


Fiți cu ochii pe navele care vin din China! 
Cât de expusă este România? Schimburile de turiști dintre țara noastră și China sunt firave. În 2017, aproximativ 200 de chinezi au solicitat viză la Beijing pentru țara noastră. Situația este cu totul diferită în privința comerțului exterior. La ora actuală, China este cel de-al optulea partener comercial al României. În 2017, volumul importurilor din China a fost de 4,252 miliarde de dolari. 


Principala poartă de intrare a mărfurilor chinezești în România este portul Constanța. Produsele respective și echipajele navelor care le transportă ar putea fi purtătorii misteriosului virus? Un risc, cât de mic, există. Din aceste considerente, cred că autoritățile române ar trebui să monitorizeze cu mare atenție situația. 


Pornind de la aceste considerente, în cursul zilei de luni, 20 ianuarie 2020, am luat legătura cu medicul Ramona Iliuță, director executiv adjunct în cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, pe care am întrebat-o dacă autoritatea sanitară este informată asupra situației din China și dacă s-au luat măsuri de prevenție în portul Constanța. 


"Există o legislație specifică ce impune alinierea - inclusiv a țării noastre - la Regulamentul sanitar internațional. Avem un Cabinet Medico-Sanitar de Frontieră în port, cu un medic coordonator, cu echipă de medici, care asigură turele. Toate navele care intră în rada portului se conformează, prin inspecția medicilor noștri, la Regulamentul sanitar internațional. Fiți fără grijă, că prin Cabinetul Medico-Sanitar de Frontieră sunt urmărite toate aceste alerte!", ne-a declarat Ramona Iliuță. 
Am insistat, atenționând că, întrucât până la această oră Organizația Mondială a Sănătății nu a instituit starea de alertă, autoritățile din România ar trebui să sporească măsurile de vigilență. 


"Noi suntem o unitate subordonată Ministerului Sănătății; avem un for metodologic național de control al bolilor transmisibile. Toată activitatea noastră este în strânsă legătură cu informările pe care le primim de la minister și Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul de Boli Transmisibile. Deci, toate măsurile se instituie în conformitate cu reglementările internaționale și directivele pe care le primim  de la forurile superioare", a explicat doamna doctor. 


Nu m-am dat bătut și am continuat să insist: "Sunt convins că dumneavoastră, în baza informațiilor din presă, aveți și dreptul, și obligația morală și profesională de a discuta această problemă cu cei ce vă conduc!"


Și-atunci am primit următorul răspuns: "Eu am să țin cont de îngrijorarea pe care mi-o prezentați ca om de presă, voi purta o discuție și cu colega care coordonează Cabinetul Medico-Sanitar de Frontieră, dar vă asigurăm că toate aspectele legate de potențialul risc la adresa sănătății populației sunt bine gestionate de Institutul Național de Sănătate Publică și există un sistem de alertare și raportare de la Organizația Mondială a Sănătății". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6401 secunde