Copiii și nepoții noștri își vor primi banii de buzunar pe cardul de criptomonede

359
Copiii și nepoții noștri își vor primi banii de buzunar pe cardul de criptomonede - copiiivorprimibaniidebuzunarpeca-1530808044.jpg

Articole de la același autor

Momentul în care românii își vor plăti cumpărăturile și impozitele cu monede virtuale nu este prea departe. Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională pregătesc, deja, baza legală. La concurență, cele două instituții au lansat în dezbatere publică actele normative ce vor reglementa acest domeniu: Ordonanța de urgență privind activitatea de emitere de monedă electronică și Regulamentul privind instituțiile emitente de monedă electronică.

Vă întrebați unde este urgența, de ce atâta grabă? Statul român vrea să evite declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, pentru neimplementarea în dreptul intern a prevederilor Directivei (UE) 2015/2366 referitoare la reglementarea, autorizarea și supravegherea prudențială a instituțiilor emitente de monedă electronică.

În Europa, criptomonedele concurează de mai mult timp cu monedele fizice și câștigă teren, în ciuda faptului că un număr mare de utilizatori au fost escrocați de emitenții ori distribuitorii monedelor virtuale.

Potrivit proiectului de act normativ, orice entitate ce intenționează să emită monedă electronică pe teritoriul României va trebui să fie autorizată de BNR. Pentru acordarea autorizației, Banca Națională va trebui să se încredințeze că solicitantul este capabil să exercite un management prudent și sănătos al instituției emitente de monedă electronică. Aceasta presupune ca respectiva entitate să aibă "o structură organizatorică clară, cu linii de responsabilitate bine definite, transparente și coerente, cu proceduri eficace de identificare, administrare, monitorizare și raportare a riscurilor, cu mecanisme de control intern adecvate, inclusiv proceduri administrative și contabile riguroase".

Proiectul normativ reglementează:

- autorizarea, cerințele operaționale și supravegherea instituțiilor emitente de monedă electronică;

- desfășurarea activității de prestare a serviciilor de plată pe teritoriul României;

- reglementarea registrului instituțiilor emitente de monedă electronică administrat de BNR;

- secretul profesional, schimbul de informații și multe altele.

Emitenții de monedă electronică vor trebui să dispună permanent de fonduri proprii, a căror mărime va fi stabilită de BNR, care va avea rolul de autoritate responsabilă cu supravegherea activității emitenților de monedă electronică.

Actul normativ prevede că emitenții de monedă electronică sunt obligați să emită monedă electronică la o valoare egală cu cea a fondurilor primite în schimbul acesteia, din momentul primirii fondurilor. Totodată, ei sunt obligați să răscumpere, la cererea deținătorului de monedă electronică, în orice moment, gratuit (sau contra unei taxe, dacă așa este prevăzut prin contract) și Ia valoarea nominală, moneda electronică pe care acesta o deține.

Actul normativ prevede sancțiuni usturătoare pentru emitenții care vor încălca legea: amenzi între 50.000 și 100.000 de lei și chiar pedeapsa cu închisoarea.

Sunt considerate infracțiuni:

- emiterea, fără drept, de monedă electronică, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă;

- împiedicarea, fără drept, a exercitării competențelor de supraveghere ale Băncii Naționale a României, care se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Trebuie amintit faptul că BNR privește cu neîncredere monedele virtuale. Din anul 2015 și până în prezent, Banca Națională a susținut, în repetate rânduri, că descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale. Ea consideră că monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, sunt active speculative, extrem de volatile și riscante. De acum înainte, obligată de Comisia Europeană și de lege, BNR va fi nevoită să se ocupe de reglementarea și supravegherea criptomonedelor.

★ ★ ★

Dacă cei mai în vârstă nu vor renunța la plăcerea de a număra bancnotele din portofel, copiii și nepoții noștri vor fi încântați să își primească banii de buzunar pe cardul cu criptomonede.

Cei mai supărați de invazia monedelor virtuale vor fi cerșetorii, căci nu se știe cum poate fi dat de pomană un bitcoin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5912 secunde