Condamnați-mă!

206
1
Condamnați-mă! - condamnatima-1521136178.jpg

Articole de la același autor

r În atenția "patrioților" care promovează Legea împotriva defăimării statului

Potrivit raportului "Dimensiuni ale incluziunii sociale în România", realizat de Institutul Național de Statistică, rata sărăciei din țara nostră era de 25,3% din totalul populației, în anul 2016, numărul săracilor depășind 5 milioane de persoane. În perioada 2013 – 2016, rata sărăciei a crescut de la 23% la 25,3%. În anul 2015, România ocupa primul loc în Uniunea Europeană, în clasamentul întocmit după dimensiunea sărăciei, cu o rată de 25,4%.

Datele prezentate sec, fără comentarii, dezvăluie o realitate crudă. Cei ce trăiesc ca vai de capul lor, ducându-și existența de azi pe mâine, reprezintă un sfert din populația țării, iar numărul lor crește de la un an la altul.

Statistica oficială a apucat să publice raportul înainte ca regimul Dragnea să promoveze legea ce îi condamnă pe cei ce defăimează statul român, dar mă tem că, după ce actul normativ va fi aprobat de Parlament, prima sa victimă va fi Institutul Național de Statistică. Cu siguranță că se vor găsi "patrioți" care să acuze statistica oficială că aduce ofense României, plasând-o în topul sărăciei.

Acuzațiile ar putea fi îndreptate și împotriva Ministerului Transporturilor, autorul unui master-plan general pe termen scurt, mediu și lung, care cuprinde o mulțime de cifre și comentarii ce i-ar putea ofensa crunt pe patrioți. A spune că viteza medie de călătorie cu trenul, în România, este de două ori mai mică decât cea din Marea Britanie și Germania, că timpii de parcurs din țara noastră sunt cu 40% mai lungi, comparativ cu Ungaria și Polonia, nu reprezintă o insultă pentru statul român?

Nici institutele de sondare a opiniei publice nu pot scăpa de acuzațiile "patrioților" ce doresc adoptarea legii. Studiile lor cuprind atât de multe opinii "denigratoare", că îți vine să-ți smulgi părul din cap. Ați observat cât de mulți subiecți susțin, în sondaje, că țara merge într-o direcție greșită și că viața lor s-a înrăutățit?

Dar mai grav este faptul că îi pun într-o lumină extrem de proastă, de-a dreptul insultătoare, pe cei ce conduc țara. Iată, ultimul euro-barometru publicat de Comisia Europeană arată că încrederea în instituțiile puterii centrale și locale a ajuns la cote foarte scăzute. Din primăvara până în toamna anului 2017, ponderea celor care mai aveau încredere în Guvernul României a scăzut cu 12 procente, de la 33% la 21%, a celor care aveau încredere în Camera Deputaților, de la 27% la 18%, iar a celor ce mai au încredere în partidele politice, de la 18% la 13%.

În schimb, românii au o încredere tot mai mare în instituțiile europene. Spre exemplu, încrederea în Parlamentul European a crescut de la 53% la 56%. În toamna lui 2017, mai mult de jumătate dintre cetățenii români, respectiv 51%, aveau încredere în Uniunea Europeană, iar 50%, în Comisia Europeană.

Faptul că marea majoritate a populației țării nu are încredere în partidele politice, în Parlament și Guvern, adică în cei ce conduc România, nu reprezintă un act insultător, rău-voitor, defăimător? N-ar trebui acuzați toți - instituții de sondare, respondenți și populație - pentru ofensa adusă țării?

N-am nicio îndoială în privința presei. Nici în gaură de șarpe, noi, ziariștii, nu vom scăpa de furia "patrioților". Faptul că scriem despre derapajele Puterii, despre corupția generalizată și instituționalizată, despre infractorii care au ajuns în cele mai înalte funcții ale statului, despre fraudarea banului public, despre starea dezastruoasă a infrastructurii rutiere și feroviare, despre criza profundă din Sănătate și Învățământ, faptul că aducem critici "revoluției fiscale" și atacurilor politicienilor la adresa Justiției și a mediului de afaceri pot fi interpretate ca atitudine jignitoare, calomnioasă la adresa României.

Îi anunț pe "patrioții" care se străduiesc să promoveze Legea împotriva defăimării statului că, în cazul meu, lucrurile sunt extrem de simple. În cei 26 de ani de jurnalism am scris peste 25.000 de editoriale, pamflete, foiletoane, articole, analize, reportaje, comentarii și știri, materiale ce pot constitui tot atâtea probe împotriva mea. Nu mai pierdeți vremea cu legea și condamnați-mă!

Comentează știrea

Mishu
16 martie 2018
Haida de...!

Ce-ti veni Titza -Calin , ca doar nu va fi vorba niciodata despre tine , pentru ca tu intri la alta categorie - nu-ti face probleme ca vei fi condamnat pentru limbile date in dosul celor de la PCR inainte de deranjul din '89 , sau dupa , sefilor de institutii. 25 de mii... totusi sa-l opreasca cineva...!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1617 secunde