Comisia Europeană a decis: CFR Marfă, dator vândut la stat!

de Cuget Liber Luni, 24 Februarie 2020 92
Comisia Europeană a constatat, luni, că operatorul de transport feroviar de marfă CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil în valoare de cel puțin 570 de milioane euro, din partea României, prin anularea datoriilor și prin neîncasarea unor datorii de la societate, și, în consecință, a cerut României să recupereze de la companie ajutorul ilegal și dobânzile aferente, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Decizia CE prevede șase luni pentru punerea în aplicare a deciziei de recuperare, în locul perioadei obișnuite de patru luni, se precizează în comunicat.

"Piața transportului feroviar de marfă este o componentă esențială a legăturilor de transport în orice economie. Anumite măsuri de sprijin public în favoarea operatorului istoric CFR Marfă, deținut de stat, i-au conferit acestuia un avantaj economic neloial față de alți operatori. Acestea au constat în anularea datoriilor publice și necolectarea de către creditorii publici a sumelor datorate de operator. Măsurile încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. România trebuie acum să recupereze ajutorul incompatibil", a declarat comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager

CFR Marfă este operatorul istoric de pe piața românească de transport feroviar de marfă. De mai mulți ani, societatea, care este deținută integral de stat, se confruntă cu dificultăți economice. Aceasta are un nivel ridicat de îndatorare, în special față de administratorul infrastructurii feroviare din România, CFR Infrastructură, care este, de asemenea, deținut în totalitate de stat, și a avut datorii mari față de agențiile naționale de asigurări sociale și de administrare fiscală timp de mulți ani.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

ieri, ora 17:41

Ultima oră

Titlurile zilei