Comandant de navă, de trei ani în arest, fără a fi acuzat și judecat!

de Ion TIȚA-CĂLIN Vineri, 19 Iulie 2019 172
Federația Internațională a Transporturilor (ITF) a cerut guvernului din Sri Lanka să-l elibereze imediat pe navigatorul ucrainean Gennadiy Gavrilov și să îl lase să se întoarcă acasă, în Ucraina.

„De peste trei ani, Gennadiy Gavrilov este blocat în Sri Lanka și este disperat să meargă acasă, dar autoritățile din Sri Lanka refuză să-i acorde permisiunea de a părăsi țara. Este o victimă a criminalizării, iar detenția sa nu este decât o încălcare gravă a drepturilor omului. Niciun navigator, nicio familie nu ar trebui să treacă prin experiența prin care trece Gennadiy. În ultimii trei ani de detenție, Gavilov a fost împiedicat să contacteze familia sa, împiedicat să părăsească Sri Lanka și să mai aibă un loc de muncă. Sănătatea lui are de suferit. Navigatorul are nevoie disperată de o intervenție chirurgicală pentru salvarea inimii, iar familia lui este lăsată să moară fără sprijinul său salarial”, a declarat Stephen Cotton, secretarul general al ITF.

Gennadiy Gavrilov era comandantul lui „Avant Garde”, o navă sub pavilion Sri Lanka, implicată în securitatea maritimă și prevenirea pirateriei. În acest scop, la bord se păstrau arme de foc și muniție.

În octombrie 2015, nava a fost așteptată să intre într-o zonă de ancoraj din afara apelor teritoriale, unde a fost capturată de autoritățile din Sri Lanka și forțată să intre în apele de sub jurisdicția statului. În iunie 2016, Gavrilov a fost arestat sub pretextul că nava ar fi fost implicată în importul ilegal de arme.

„Legislația internațională este clară cu privire la drepturile persoanelor care sunt supuse detenției de către autoritățile unui stat: oricărei persoane arestate sau reținute în urma unei acuzații penale trebuie să i se permită să aibă parte de un proces în justiție sau să fie eliberată într-un termen rezonabil - a declarat secretarul general al ITF. Având în vedere circumstanțele în care a fost arestat Gavrilov, ținând seama de starea sănătății sale și perioada lungă pe care a petrecut-o în detenție fără a fi acuzat, cerem guvernului din Sri Lanka să intervină și să-l lase pe Gavrilov să se întoarcă acasă”. 

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei