CNCAN: Prezența ruteniului pe teritoriul României nu a mai fost detectată după 3 octombrie

129
CNCAN: Prezența ruteniului pe teritoriul României nu a mai fost detectată după 3 octombrie - radio-1513013048.jpg

Articole recomandate

Prezența ruteniului pe teritoriul României nu a mai fost detectată ulterior datei de 3 octombrie. Măsurătorile efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franța arată că nivelul concentrației nu a pus în pericol sănătatea populației sau mediul, au transmis, luni, reprezentanții Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare (CNCAN), la solicitarea Agerpres.


Pe 24 noiembrie, CNCAN informa că a fost identificată substanța Ruteniu-106 în aer, pe teritoriul României, în perioada 29 septembrie - 3 octombrie 2017.

Aceasta după ce, în septembrie, substanța a fost identificată și în Rusia.

Comisia special constituită la Moscova pentru a investiga cauzele acestei poluări a precizat, duminică, faptul că în România concentrația substanței este mai mare decât cea măsurată în Federația Rusă.

Contactați de Agerpres pentru un nou punct de vedere pe marginea acestui subiect, oficialii CNCAN au susținut că nu a mai fost detectat ruteniu pe teritoriul țării noastre ulterior datei de 3 octombrie.

'Evaluările efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franța au concluzionat că valorile concentrației măsurate pe teritoriul Europei s-au încadrat în intervalul zeci de microBq/m3 - zeci de miliBq/m3, iar concentrațiile înregistrate în aer nu au avut consecințe nefavorabile pentru sănătatea populației și pentru mediu', au precizat oficialii CNCAN.

Aceștia au arătat că nivelurile de Ruteniu-106 detectate au avut valori mai mari pe teritoriul țării noastre, deoarece România a fost prima țară în calea curenților de aer ce au traversat nordul Mării Negre spre Europa.

În plus, măsurătorile au fost efectuate în timp real, față de cele din Federația Rusă, care au fost efectuate în aceeași perioadă de timp, dar după ce agentul poluant se deplasase spre Europa.

'Facem precizarea că sursa de proveniență a Ruteniului-106 detectat nu a fost de pe teritoriul țării noastre, întrucât România nu deține capabilități de producere a acestui tip de radioizotop, iar în perioada respectivă nu au fost desfășurate activități de transport sau utilizare a Ruteniului 106 pe teritoriul național. Nu au existat informări legate de acest subiect primite din partea Federației Ruse', au mai spus reprezentanții CNCAN.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 11 Decembrie 2017
Stire din Economie : Dolarul a pierdut 1,75 bani
Pagina a fost generata in 1.0977 secunde