Începând de sâmbătă,

Clienții băncilor vor plăti mai puține comisioane bancare

771
Clienții băncilor vor plăti mai puține comisioane bancare - clientii-1516902518.jpg

Articole de la același autor

r Facilități mai mari pentru consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar

Veste bună pentru clienții băncilor comerciale. Începând de sâmbătă, 27 ianuarie 2018, vor avea de plătit mai puține comisioane către instituțiile financiare, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 258/2017.

Actul normativ se aplică conturilor de plăți prin care consumatorii pot să efectueze cel puțin următoarele operațiuni:

a) să depună fonduri într-un cont de plăți;

b) să retragă numerar din el;

c) să execute și să primească operațiuni de plată, inclusiv transferuri de credit, către și de la terți.

De-acum înainte, băncile vor trebui să lucreze cu clienții în condiții de totală transparență. Astfel, înainte de a încheia vreun contract pentru deschiderea unui cont de plăți, instituțiile financiare au obligația să pună la dispoziția consumatorilor un document de informare cu privire la comisioanele practicate pentru fiecare serviciu oferit. În plus, pentru că termenii de specialitate utilizați sunt de neînțeles pentru unele categorii de clienți, respectivul document va fi însoțit de un glosar cu respectivii termeni și definițiile lor.

Mai mult, băncile au obligația să pună la dispoziția clienților, cel puțin o dată pe an și gratuit, o situație a tuturor comisioanelor pe care aceștia le-au achitat în decurs de 12 luni și, după caz, informații privind ratele dobânzilor pentru serviciile legate de conturile de plăți.

Pe viitor, orice pierdere financiară, inclusiv din comisioane și dobânzi, suferită de clienți și care decurge direct din nerespectarea de către instituția financiară a obligațiilor ce îi revin prin lege, va fi restituită clienților în termen de maxim cinci zile de la data producerii pierderii.

Actul normativ introduce noțiunea de consumator vulnerabil din punct de vedere financiar. Acesta este clientul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

În cazul acestei categorii de consumatori, instituțiile de credit vor oferi gratuit: serviciile pentru deschiderea, administrarea și închiderea unui cont de plăți; serviciile care permit depunerea de fonduri într-un cont de plăți; serviciile care permit retrageri de numerar de pe teritoriul național, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate.

În cazul celorlalte categorii de consumatori, sunt gratuite deschiderea și închiderea unui cont de plăți, precum și retragerea de numerar de pe teritoriul UE, dintr-un cont de plăți la ghișeu sau la bancomate.

De-acum înainte băncile au obligația să stabilească un nivel rezonabil al comisioanelor, în funcție de: veniturile populației și comisioanele medii din sistemul bancar.

Pe de altă parte, comisioanele percepute clienților pentru nerespectarea angajamentelor asumate prin contractul-cadru nu vor putea depăși:

- 0,01% pe zi de întârziere din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în cazul consumatorilor vulnerabili;

- 0,01% pe zi de întârziere din salariul mediu brut pe economie, în cazul celorlalte categorii de consumatori.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este desemnată să asigure aplicarea și respectarea acestei legi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 19 Octombrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 26 Septembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 2.0129 secunde