Cine poate beneficia de suspendarea plății creditelor bancare

939
Cine poate beneficia de suspendarea plății creditelor bancare - cinepoatebeneficiadesuspendareap-1585322043.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul lunii februarie 2020, volumul total al creditelor acordate de băncile comerciale din România se ridica la 273,475 miliarde echivalent lei. Din acestea, 43,76% reprezentau împrumuturile agenților economici, iar 52,88%, cele ale populației. În județul Constanța, din totalul de 10,613 miliarde echivalent lei, firmele dețineau 43,57%, iar populația 56,18%.

Era clar că, în condițiile crizei economice generată de pandemia de coronavirus și de condițiile impuse de starea de urgență, debitorii persoane fizice și juridice nu își vor putea achita ratele. Drept urmare,

Guvernul și sistemul bancar au decis, de comun acord, să vină în sprijinul lor.

Joi, 26 martie 2020, Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență privind acordarea unor facilități pentru creditele luate de anumite categorii de debitori. Prevederile ei au fost prezentate pe larg de ministrul finanțelor, Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit actului normativ, debitorii pot opta, printr-o solicitare transmisă creditorilor, să suspende obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor (reprezentând ratele de capital, dobânzi și comisioane) pe o perioadă cuprinsă între una și nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Pot beneficia de această facilitate doar debitorii persoane fizice și persoane juridice ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19. Ce se înțelege prin expresia "debitori afectați indirect" va fi explicat în normele de aplicare a actului normativ.

Dar trebuie precizat că de facilitate vor beneficia doar persoanele fizice și juridice care nu au restanțe la momentul în care au solicitat suspendarea ratelor. La sfârșitul lunii februarie, la nivel național, creditele restante se ridicau la 6,918 miliarde echivalent lei (2,53% din total), iar în județul Constanța, la 283,5 milioane echivalent lei (2,67% din total).

Cererile se transmit instituțiile financiar-bancare cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Deci, în următoarele două săptămâni, trei săptămâni – a precizat ministrul finanțelor.

Solicitarea se poate face prin sistem electronic, în scris sau prin telefon. Nu va fi nevoie de semnarea de acte adiționale pentru suspendarea plății ratelor pe această perioadă.

Din momentul încheierii perioadei de suspendare a plății ratelor, dobânda datorată, aferentă sumelor scadente se capitalizează la soldul creditului existent, fiind reeșalonată pe toată durata creditului.

În cazul creditelor ipotecare, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de sută la sută plata dobânzii capitalizate aferente acestora, iar debitorii trebuie să o achite pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării.

"Poate că după această perioadă nu toți pot să-și revină imediat și atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetățenilor și după aceea statul va recupera de la cetățeni pe o durată mai lungă această dobândă. Deci ne asigurăm că cetățenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor", a afirmat ministrul. El a precizat că normele de aplicare a Ordonanței de Urgență ar putea să intre în vigoare săptămâna viitoare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6369 secunde