China își extinde controlul asupra porturilor lumii

291
China își extinde controlul asupra porturilor lumii - chinaisiextindecontrolul-1533045294.jpg

Articole de la același autor

Companiile chineze și-au extins investițiile și controlul în 42 de porturi din 34 de țări, în cadrul inițiativei Belt and Road lansată în urmă cu cinci ani, arată un comunicat al Ministerului Transporturilor din China.


Printre acestea se numără portul Pireu din Grecia, portul Hambantota din Sri Lanka și Portul Gwadar din Pakistan. În plus, China a semnat 38 de acorduri bilaterale și regionale maritime care acoperă 47 de țări de-a lungul rutelor comerciale Belt and Road.


Inițiativa Belt and Road a fost lansată în 2013 pentru a stimula comerțul Chinei cu aproximativ 70 de țări din Asia, Europa și Africa, prin investiții masive în căi ferate, porturi și centrale electrice. Ea constă în refacerea străvechiului "Drum al mătăsii" și realizarea unei rețele de rute de navigație care să susțină strategia de dezvoltare a exporturilor chineze. 


În prezent, China este cel mai mare exportator din lume și, totodată, cel de-al doilea mare importator. Ea dorește să își asigure accesul la infrastructura și resursele esențiale pentru dezvoltarea sa economică.


O mare parte a investițiilor din porturile străine a fost efectuată de companii de stat, precum China Ocean Shipping Company (COSCO) și China Merchants Group. La rândul său, traderul de cereale Cofco Internațional deține unități logistice și terminale portuare în Santos (Brazilia), Rosario (Argentina), Saint Louis (Statele Unite ale Americii), Constanța (România) și Kembla (Australia). În portul Constanța, Cofco Internațional, începând din anul 2014, a preluat controlul companiei United Shipping Agency, care dispune de capacități de depozitare pentru cereale, de circa 250.000 de tone.


În anul 2017, United Shipping Agency a obținut venituri de 70.049.007 lei (mai mari cu 9,98% față de anul precedent), realizând un profit brut de 19.577.384 (în creștere cu 138,14% comparativ cu anul 2016).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Iunie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 0.5203 secunde