Ce li se pregătește șomerilor constănțeni. 10.000 de persoane sunt vizate

920
5
Ce li se pregătește șomerilor constănțeni. 10.000 de persoane sunt vizate - someri3-1379607280.jpg

Articole de la același autor

Județul Constanța are în acest moment în jur de 10.000 de persoane care beneficiază de ajutorul de șomaj, sau cel puțin așa arată datele oficiale. Mulți dintre ei poate își caută de luni bune un loc de muncă, fără niciun rezultat, dar cu siguranță sunt și destule persoane care preferă să-și lungească perioada de "concediu", deși oferte există. Acestora din urmă li se pregătește însă o mare surpriză, destul de neplăcută. Ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism, Maria Grapini, a declarat, ieri, că se lucrează la un proiect, dacă îi putem spune așa, care să-i ajute pe șomeri să-și găsească mai repede un loc de muncă (sunt vizați, în special, acele per-soane care sunt calificate).

"Am scos din toate județele numărul de șomeri care exis-tă. Pe primul loc este Dolj, cu 25.854. Urmează București, Galați, Prahova. Constanța are 10.088 de șomeri. Am purtat o discuție cu doamna Câmpeanu (n.r.: ministrul Muncii) și am scos și structu-ra șomerilor; ce sunt oamenii aceștia: tâmplari, electricieni, confecționeri, ingineri și să suprapunem structura șomerilor, pe calificări, cu cerința din județ pentru angajare. Și atunci - ca om politic mi-e defavorabil mie ce spun acum, dar eu pledez pentru industrie, nu pe popularitate ieftină pe termen scurt, ci pe termen lung - să modificăm, să se aplice, că aici avem problema - sunt legi și nu se aplică - ca în județ, pentru că nu putem la nivel de țară să facem mobilitatea forței de muncă, pentru că nu avem asigurate locurile de cazare, să suprapunem structura șomerilor cu structura cerințelor mediului de afaceri și acolo unde găsim că se cer 500 de tâmplari și noi avem 300 în șomaj, îi dirijăm spre locurile de muncă și sistăm ajutorul de șomaj", a precizat Maria Grapini.

Ministrul spune că este conștientă că o astfel de măsură îi poate afecta imagi-nea, însă e de părere că se cheltuiesc prea mulți bani pentru ajutoarele de șomaj. "Apetitul de muncă în România nu este la cota la care trebuie; fondurile de la buget sunt cheltuite prost. Deși are loc de muncă, nu vrea să muncească și dumneavoastră (n.r.: oamenii de afacere) îi plătiți acolo fondul de șomaj; clar că nu o să putem să înaintăm. Stăm ca într-o mlaștină. Scoatem un picior, îl băgăm pe celălalt. E nepopular ce spun, însă cred că este rațional să facem acest lucru. Va fi pentru mine o lovitură de imagine, să zic, dar sper până la urmă să fiu înțeleasă", a mai precizat Maria Grapini.

Comentează știrea

SOMER
20 septembrie 2013
INCONSTIENTA

SI UNDE VA LOCUI ACEL SOMER? CU CE ISI VA INTRETINE FAMILIA ACASA, DACA EL VA TREBUI SA LOCUIASCA IN ALTA LOCALITATE? AVAND IN VEDERE CA SALARIILE SUNT DE MIZERIE PENTRU MUNCITORI IN MEDIUL PRIVAT , CU CE RAMANE ACEL MUNCITOR DUPA CE-SI SCADE CHELTUIELILE CU CAZARE , MASA, TRANSPORTUL ZILNIC LA LOCUL DE MUNCA? S-A LUAT IN CALCUL SI FAPTUL CA UNELE PERSOANE SUNT PARINITI SUNT SINGURI SI NU-SI POT LASA COPII SINGURI ? MADAM GRAPINI SA GASEASCA SOLUTII VIABILE NU INEPTII.

observator
20 septembrie 2013
@somer

corect, felicitari! mai e si cazul cand somerii au in grija batrini bolnavi, care nu suporta sa ramina singuri mult timp. Chiar daca nu sunt la pat... Daca ii punem si pe cei la pat... Nu tge poti angaja nici macar la 2 pasi de cassa, ce sa mai vorbim de alt oras...

Dan
20 septembrie 2013
Si cu p..a in c.r si cu sufletul in Rai ?

Daca Madam poate sa resolve macar cu o parte mica din someri,tot e ceva! Cand situatiile punctuale nu permit relocari sau alte sacrificii,asta e,dar pentru asta nu e cazul sa se sacrifice si cei care pot ,vor si nu au unde sa munceasca,chiar si in conditii mai de cacat,asa ca in Romania de acum si de peste inca niste decenii.Trebuie ca politicienii sa inceapa macar de acum sau de maine sa asculte si de economisti,de specialist destepti,nu de purtatori de cravate cu ocazia functiei si fara creier functional corect.

Legi facute pe genunchi
20 septembrie 2013
Mari strategii

Iohannis spunea ieri ca "Eu, personal, nu cunosc nici o gândire strategică pentru România, în vreun domeniu..." Neamtul are dreptate dar nu l-a bagat nimeni in seama. Ca sa ne convingem ca politrucii nu gandesc,luam un exemplu concret.Pe pagina asta aflam ca un somer din Constanta trebuie sa plece la Cluj pentru sa-si intretine familia(am dat un exemplu).Asa gandeste Grapini.Pe alta parte aflam ca "se lanseaza un nou proiect impotriva abandonului scolar printr-un "parteneriat scoala-FAMILIE-comunitate" Cu alte cuvinte nu stie stanga ce a face dreapta.Nu conteaza,avem un "broiect",avem workshop:Parteneriat pentru copilul meu...

OBSERVATOR1
21 septembrie 2013
Nu-i rea ideea!

De mult trebuia facut lucrul acesta. Ajutorul de somaj trebuie acordat pe o perioada limitata de timp iar oficiul fortelor de munca sa tina evidenta si sa se preocupe de gasirea ofertelor de munca. In cazul in care un somer refuza 3 oferte, conforme cu calificarea lui si nu mai departe de 40 km de resedinta lui, atunci ajutorul de somaj trebuie anulat. Multi someri lucreaza la 'negru' castigand bani frumosi si mai incaseaza si ajutorul de somaj si toate benificiile acestui statut. NU este corect! Este o sfidare a muncii legale si a celor care contribuie la fondul asigurarilor sociale.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3332 secunde