Ce face Constanța cu un milliard de euro din banii Uniunii Europene?

678
Ce face Constanța cu un milliard de euro din banii Uniunii Europene? - falezazonacazinoconstanta9430320-1352115954.jpg

În timp ce UE blochează banii europeni pe bandă rulantă, Constanța se dezvoltă folosind uriașe sume alocate dezvoltării Zonei Metropolitane. Pentru a afla cum este posibil acest lucru și ce poți face cu miliardul de euro alocat pentru perioadă 2007-2013, caleaeuropeana.ro a discutat cu Sorin Chiriță, coordonatorul Polului de creștere Constanța, citează realitatea.net.

"Comisia Europeană a încercat în 2008 să abordeze proiectul poli de creștere pilot în România. Biroul coordonator Pol de creștere Constanța a fost înființat în 2009, cu rolul de a coordonă proiectele din Zona Metropolitană Constanța și din zona proximă.

La acest moment sunt 121 de proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Polului de Creștere Constantă. Valoarea totală este de aproximativ un miliard de euro pentru 2007-2013, ne-a declarat Sorin Chiriță, coordonatorul Polului de creștere.

TOP 3 proiecte finanțate de UE

În planul integrat de dezvoltare urbană sunt proiecte importante, finanțate cu uriașe sume de bani, din POS Transport.

Cei mai mulți bani s-au cheltuit pentru autostradă Cernavoda – Constanța – 1,8 miliarde RON.

Cel mai cunoscut proiect este șoseaua de centura a Constanței, cu o valoare de 940 milioane RON.

Pe POS Mediu, a fost derulat proiectul Reabilitarea sistemului de apă și canalizare pentru regiunea Constantă și Ialomita. În valoare 821 milioane RON, se afla în implementare.

Cum s-au cheltuit banii europeni?

Principalele categorii de finanțare provin din Axă 1 a Programului Operațional Regional.

Lucrările de infrastructură, în valoare de 92 milioane euro pe Axă , au fost deja contractate în procent de 80 la sută.

Unul dintre proiecte vizează reabilitarea Promenadei Mamaia. Listă continuă cu:


Parcare supraetajată lângă Cazinou, la Albatros, în valoare de 23 milioane lei;
Restaurarea și reamenajarea Promenadei și spatiilor verzi Faleză din zona Vrajă Mării Cazinou Port Tomis;
Păsărele în Mamaia;
Reamenajare Piață Ovidiu, zona centru istoric;
Năvodari – proiect lărgire patru benzi;
Faleză Eforie de reabilitat;
Parcare multietajata finalizată la Spitalul Județean;
Reabilitare și consolidare Muzeu Istorie, finalizată. Era în pericol de prăbușire;
Biserică de Cretă din Murfatlar;


Infrastructură economică este un alt domeniu finanțat de UE, pentru care statul roman asigură o cofinanțare de 50, fiind activități generatoare de venit și destinate mediului de afaceri. Iată câteva dintre proiecte:

Centrul de balneo-turism Techirghiol. E în fază de evaluare. Valoare de 17 milioane de lei.

Centrul productiv meșteșugăresc pentru susținerea activităților turistice și de agrement Ovidiu. Va fi un centru în care meșteșugării vor vinde produse de artizanat. Valoare 3 milioane de lei.

Expo agro-parc în comună Lumina, la zece km de Constanța. Va fi un târg de utilaje agricole, echipamente. Valoare 5 milioane de lei.

Infrastructură socială vizează o serie de proiecte printre care:


Parcul seniorilor din Constanța. Vizează extinderea și reabilitarea căminului de bătrâni. Valoarea de 6 milioane de lei.

Cantină socială și centru de zi la Năvodari. Au început deja lucrările, având o valoare de 4,7 milioane lei.

Reabilitare, extindere clădiri Zona metropolitană Constanța, în vederea utilizării că centre de tineret în comunele Agigea, Corbu, Cumpănă, Lumina, Kogalniceanu, Poartă Albă, Tuzla, Valul lui Traian. Fostele căminele culturale se reabilitează pentru centre de informare și mediere în cariera, traininguri, activități culturale. Fiecare proiect este finanțat cu câte 800 de mii euro.

"Prin coordonare se evita suprapunerile de finanțare, de implementare și se asigură eficientizarea și urmărirea stadiului implementării PID-Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Noi nu suntem organisme de management. Dar prin noi ne asigurăm că nu asfaltăm și apoi punem canalizarea", explica Sorin Chiriță.

Peste un milliard de euro pentru proiectele din 2014-2020

"Am elaborat strategia pentru orizontul 2020. A fost proiect finanțat prin PODCA. Pentru 2014-2020 valoarea proiectelor avute în vedere s-ar putea duce la peste un milliard de euro. Vrem să ne coordonăm și cu vitorul program de dezvoltare rurală. Am inițiat discuții cu Ministerul Afacerilor Europene și Ministerul Agriculturii. Învestițiile pe POR și PNDR trebuie să se coordoneze, pentru că avem și comune în zona Poluui de Creștere. Problemele la implementare au fost că acele commune nu erau eligibile pe POR – Programul Operațional Regional. Vrem redefinirea mediului rural, iar învestițiile să fie pe întreg arealul polului de creștere", a mai declarat Sorin Chiriță, citat de realitatea.net.

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9874 secunde