Cât de credibil este noul proiect economic al PSD?

382
1
Cât de credibil este noul proiect economic al PSD? - catdecredibil-1520777400.jpg

Articole de la același autor

■ Portul Constanța se numără printre obiectivele economice prioritare
■ Industria nu face parte dintre domeniile prioritare pentru România


De la tribuna Congresului extraordinar al PSD, liderul Liviu Dragnea a anunțat cele șase domenii prioritare pentru România, de care depind creșterea economică și creșterea calității vieții: infrastructura, agricultura, energia, educația, sănătatea și sectorul IT.


Referindu-se la infrastructură, Dragnea apreciază că trebuie regândit ritmul ei de dezvoltare, întrucât decalajul este mult prea mare față de Occident. Pentru investițiile în infrastructură va fi nevoie de o infuzie uriașă de capital, a spus liderul PSD, fără să explice în ce va consta aceasta: împrumuturi de stat, atragerea capitalului străin, care să investească în infrastructura României, parteneriat public-privat? Printre obiectivele de infrastructură vizate se numără: construcția de căi ferate de mare viteză; dezvoltarea și extinderea aeroporturilor, precum și a portului Constanța, care trebuie să devină poarta Europei Centrale și de Est.


În domeniul agriculturii, Dragnea a indicat două obiective majore. Se dorește ca valorificarea producției agricole să fie realizată prin intermediul viitoarei Camere de Comerț de Stat, iar terenurile agricole să nu mai fie înstrăinate și să rămână în proprietatea românilor.


Un obiectiv strategic este asigurarea independenței energetice a României până în anul 2040. În acest scop, social-democrații au în vedere redeschiderea minelor de cărbune, construcția reactoarelor nr. 3 și 4, la Cernavodă, construcția de hidrocentrale, exploatarea rezervelor de petrol și gaze din Marea Neagră, în condiții avantajoase atât pentru România, cât și pentru investitorii străini. 


Dragnea a caracterizat educația ca fiind "cea mai rentabilă investiție" și a afirmat că reformele educației din ultimele trei decenii nu au reușit. Educația are nevoie de mai mulți bani, a spus el, și a anunțat că va fi lansat proiectul unei universități de elită, care să contribuie la stoparea migrației tinerilor în străinătate.


În domeniul sănătății - a spus Dragnea - creșterea nivelului salarial a început să aibă efecte asupra stabilității personalului medical. În continuare, se va acționa în aceeași direcție, prin măsuri fiscale stimulative.


În anul 2040, România va deveni principalul centru de dezvoltare IT din Europa Centrală și de Est, susține Dragnea. Deja, în 2016, ponderea sectorului IT în produsul intern brut a devansat-o pe cea a agriculturii. În 2040, ponderea producției IT ar trebui să ajungă la 12% din PIB, a afirmat liderul PSD.


★ ★ ★


Cele șase domenii prioritare vor face parte dintr-un program de dezvoltare pe termen lung, "care va scoate România din stagnare", a anunțat Dragnea. Proiectul va fi dezbătut public, cu mediul academic, cu cel de afaceri, cu societatea civilă și partidele politice, de la care se așteaptă propuneri și idei. După obținerea consensului național, proiectul politic va fi aprobat în Parlament și va deveni lege. Ducerea lui la îndeplinire va fi urmărită de Consiliul de Supraveghere Economică.
Pe baza acestui program, România va deveni a opta economie din Europa și prima din Europa Centrală și de Est, a afirmat liderul PSD.


★ ★ ★


Cât de serioase sunt intențiile PSD și ale liderului său? În decurs de numai un an și trei luni de guvernare, social-democrații au dovedit o mare instabilitate și o lipsă de predictibilitate în acțiune. Au schimbat două guverne fără să-i oblige nimeni, au realizat prea puține dintre măsurile înscrise în programul de guvernare, pe care l-au și modificat între timp. Cele trei guverne PSD - ALDE nu au inaugurat nici măcar un kilometru de autostradă, iar gradul de absorbție al fondurilor europene a fost de numai 6% în 2017. 


De la preluarea puterii, PSD a fost mai preocupat de lupta împotriva Justiției și a serviciilor secrete, decât de economie și investiții, luptă ce va continua în perioada următoare. 


Cu totul surprinzător, industria nu face parte dintre domeniile prioritare ale acestui proiect politic, deși timp de aproape un deceniu s-a tot vorbit despre necesitatea reindustrializării României. Dacă vrem să dezvoltăm agricultura, să valorificăm superior producția internă, avem nevoie de o industrie alimentară puternică. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, aero și portuare, trebuie relansate industrii care să asigure materialele de construcții, instalațiile, utilajele și mijloacele de transport necesare. În 1995, ponderea producției industriale în produsul intern brut al țării era de 31,7%. În 2015 a ajuns la 26,4%.


Intențiile PSD sunt puțin credibile și din perspectiva politicii fiscal-bugetare. Guvernanții social-democrați au dus o politică fiscală cu consecințe grave pentru populație și mediul de afaceri. Aceasta a generat instabilitate, lipsă de predictibilitate, contradicții și tensiuni, a stimulat consumul, inflația, dependența de importuri, deprecierea monedei naționale, a descurajat investițiile și creșterea locurilor de muncă. Prin politica de redistribuire a veniturilor obținute din taxe și impozite, PSD a creat dezechilibre majore pe piața forței de muncă, favorizând sectorul bugetar în dauna celui privat, a încurajat nemunca, a sporit gradul de îndatorare al României și a făcut să crească deficitul bugetar. 


Comentează știrea

MIHAI
12 martie 2018
DRAGNEA,PROGRAMUL SI ACADEMICIENII

Citesti si nu-ti vine sa crezi. Nu poti gasi calificativ pentru aberatiile acestui impostor ajuns in fruntea unei natii de credului, Sa ai tupeul ca dupa 28 de ani de jaf, timp in care nu s-a facut altceva decat sa se vanda, sa se distruga sau sa se fure , sa promiti realizarea unor obiective care de care mai fanteziste, depaserste orice imaginatie. Intr-o sala plina de ghiftuiti, de lingai, oortunisti si corupti. Programul de dezvoltare zice Dragnea va scoate Romania din stagnare. Culmea nerusinarii consta in faptul ca Romania va fi scoasa din rahat ( ca sa folosesc un termen stiintific) de aceeasi oameni care au bagat-o. E ca si cum ai pune asasinul sa invie victima injunghiata. Inca o dovada a ticalosiei este si faptul ca analfabetii functionali din PSD si ALDE sunt autorii facaturii a ceea ce ei numesc "program" si cu impertinenta caracteristica il vor supune mediului academic. Stie vreun cetatean cine sunt academicienii nostri, cu ce se ocupa, ce opere sau capodopere au creat, etc? Mass-media se ocupa zi si noapte de toate doar de haimanalele care au luat in arenda posturile TV si latra la luna. Incepand de maine, vom asista la tot felul de discutii si analize, in toate mediile amintite de Dragnea, vor aparea mult asteptatii stahanovisti, capitalistii se vor bate ca sa ne dea bani fara dobanda, si Duhul Sfant Dragnea va pluti peste oceanul realizarilor si ne va binecuvanta. Si dupa sase secole de eforturi si realizari, Dragnea ne va permite sa ne odihnim fericiti in cel de al saptelea secol.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5739 secunde