Când vă puteți trezi cu firma dizolvată peste noapte?

407
Când vă puteți trezi cu firma  dizolvată peste noapte? - candvaputetitrezicufirma-1476981544.jpg

Articole de la același autor

Termenul legal pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente anului 2015 a fost 30 mai 2016. În situația în care firmele nu au desfășurat activitate de la înființare și până la 31 decembrie 2015, au obligația să depună o declarație de inactivitate în format electronic, cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție de către ANAF.

Trebuie știut că situațiile financiare trebuie depuse în trei tipuri de situații, astfel:

- microentitățile depun bilanțul prescurtat și contul prescurtat de profit și pierdere;

- entitățile mici depun bilanțul pre-scurtat, contul de profit și pierdere și notele explicative la situațiile financiare anuale;

- entitățile mijlocii și mari depun bilanțul, contul de profit și pierdere, situația modificărilor capitalului propriu, situația fluxurilor de trezorerie și notele explicative la situațiile financiare anuale.

Atenție! Nerespectarea reglementărilor cu privire la întocmirea, semnarea și depunerea în termenul legal a situațiilor financiare anuale constituie contravenție și se sancționează cu amendă, conform art. 42 din Legea contabilității nr.82/1991. Mai precis, pentru nedepunerea în ter-menul legal a situațiilor financiare anuale, amenda este cuprinsă între 300 și 1.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între una și 15 zile lucrătoare. În schimb, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 și 30 de zile lucrătoare, amenda variază între 1.000 și 3.000 lei. Dacă perioada de-pășește 30 de zile lucrătoare, contribuabilii pot plăti până la 4.500 lei, dar nu mai puțin de 1.500 lei. De asemenea, pentru neîntocmirea și nesemnarea situațiilor financiare anuale, amenda este cuprinsă între 2.000 și 3.000 lei.

Legea nr.152/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în Registrul Co-merțului a modificat, printre altele, și Le-gea societăților comerciale nr.31/1990. Astfel, noua reglementare prevede, la art. 237, faptul că, atunci când situațiile financiare se depun cu o întârziere mai mare de 60 de zile lucrătoare, orice per-soană interesată sau Registrul Comerțului poate cere tribunalului dizolvarea societății. Termenul de 60 de zile lucrătoare s-a împlinit la data de 24 august 2016, astfel încât firmele ce au depus situațiile financiare anuale pentru anul 2015 după această dată riscă să se regăsească pe lista societăților pentru care Registrul Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare. O astfel de listă trebuie afișată pe pagina de internet a instituției sau pe portalul de servicii online cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte și se transmite organului fiscal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3353 secunde