BNS a declanșat "contrarevoluția fiscală"

680
3

Articole de la același autor

■ Guvernul Tudose a aprobat OUG de modificare a Codului fiscal


■ Dumitru Costin, președintele BNS, în fruntea protestatarilor din Constanța


Ștafeta acțiunilor de protest organizate de Blocul Național Sindical, împotriva așa-zisei revoluții fiscale, a fost preluată de sindicatele din județul Constanța. Ieri, în fața Prefecturii județului, se aflau circa 200 de sindicaliști, din cei 1.000 anunțați.


Prezent în mijlocul protestatarilor, Dumitru Costin, președintele confederației sindicale, le-a declarat ziariștilor următoarele: 
"Nu ne vom opri din acțiunile de protest. Sindicatele din Constanța, dar și din toată țara, au probleme mari cu organizarea acestora, întrucât se pune presiune pe lucrătorii din instituțiile bugetare, mai nou și în firmele cu capital privat în care sunt legături politice, să nu iasă la protest. Ieri s-a încercat, printr-o «lovitură de palat», spargerea unității sindicale. Activiștii sindicali din teritoriu și reprezentanții organizațiilor patronale au fost convocați la prefecturi, pentru a-i convinge că măsurile fiscale sunt bune. Guvernul dorea să intre în ședință, pe calul alb, și să spună că liderii din județe nu-i ascultă pe cei de la nivel național. Dar surpriză, niciun reprezentant al BNS nu a dat înapoi. Toți s-au declarat împotriva transferului contribuțiilor sociale. 


În repetate rânduri am atras atenția că programul de guvernare are o ticăloșie în el: propune eliminarea unui număr de taxe, printre care și cele ce vizează contribuțiile la șomaj, asistență pentru persoanele care au în îngrijire copii, pentru cei cu boli profesionale, pentru concedii medicale, pentru fondul de garantare a creanțelor salariale. Au spus că sunt nebun. Apoi a ieșit ministrul Olguța Vasilescu și mi-a dat dreptate, după care au "născut" taxa de solidaritate. 


Vom avea o perioadă în care angajatorii, pe actualele contracte de muncă, vor trebui să mute contribuțiile, dacă vor vrea. În privat, unde sunt 3 milioane de salariați, domnește liberul arbitru. Măsurile tranzitorii, prin care capitalul privat urma să fie obligat să mărească salariile, lipsesc din OUG de modificare a Codului fiscal. 


Impasul devastator va veni după data de 1 ianuarie 2018. Orice cetățean va plăti din salariul brut 45% sub formă de taxe și impozite. Toată lumea le spune guvernanților că e o nebunie mutarea contribuțiilor, că nu aduce un beneficiu real salariaților și mediului de afaceri. Mai mult, creează probleme comunităților locale, întrucât 28% din bugetele locale provine din taxele pe salariile lucrătorilor. Cu siguranță, bugetul Constanței va fi păgubit de sume importante. Despre ce descentralizare se poate vorbi când nu ai bani și aștepți să-ți dea de la Centru?"


Liderul BNS a declarat că acțiunile de protest vor continua la Oradea, Ploiești, Timișoara și Cluj Napoca. De asemenea, după publicarea ordonanței de urgență în "Monitorul Oficial", vor fi folosite toate pârghiile juridice împotriva ei, întrucât actul normativ "încalcă brutal prevederi din Constituția României". "Vom sesiza Avocatul Poporului, astfel încât acesta să intervină la Curtea Constituțională. Nu vom opri bătălia!", a promis liderul sindical.


Întrebat dacă BNS va declanșa greva generală, Dumitru Costin a explicat că, începând din anul 2011, în urma modificării Legii dialogului social, de către Guvernul Boc, organizarea acesteia, în condiții legale, a fost blocată. 


Cu două ore înainte de începerea acțiunii de protest de la Constanța, Guvernul a aprobat măsurile fiscale. Ministrul Finantelor, Ionuț Mișa, a prezentat modificările aduse Codului fiscal, susținând că "aduc importante beneficii pentru cetățeni și firme". 


Pe scurt, acestea sunt următoarele, conform prezentării făcute de Ionuț Mișa: 


• reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salarii, pensii, chirii, dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepția dividendelor. 


• reducerea contribuțiilor sociale cu 2%; 


• transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mult la stat, plus creșterea contribuțiilor pentru pensii. OUG reduce numărul contribuțiilor de la nouă la trei: CAS, CASS și contribuția pentru muncă. Măsura reduce birocrația și simplifică elementul de administrare fiscală; 


• majorarea nivelului salariului brut de la care se acordă deducerile. Măsura e luată pentru salariații cu venituri mici și este o formă de ajutor, dat fiind că deducerile se scad din baza impozabilă. Pentru cei ce au persoane în întreținere se acordă deduceri în funcție de numărul persoanelor în întreținere;


• transpunerea Directivei europene 1164 ATAD. "Măsura e contestată pentru că limitează deductibilitatea dobânzilor realizate între firmele din acelaș grup"; 


• deductibilitate pe lanț la TVA;


• în cazul accizelor și taxelor speciale, sancțiunea complementară este confiscarea mijloacelor de transport și depozitare;


• contribuabilul va putea opta pentru achiziționarea altui dispozitiv (PC, smartphone), prin care să tipărească bon fiscal, fără a fi obligat să cumpere o casă de marcat.


Comentează știrea

Ion
9 noiembrie 2017
Cuget liber cenzurat

Cine a scris stirea nu poate fi decat un pesedist convins. Eu recomand ziarului sa se lase de stiri. Mai ales dupa stergerea articolului cu dancu. Concluzia psd ct este sustinut de cuget liber

a-mirabilis
9 noiembrie 2017
Hai la lupta cea mare.

Ioane,cine a scris stirea are in vedere niste declaratii reale ale unor oameni cu oarece reaponsabilitate.Este bine sa poti face diferenta intre o stire falsa,fake news,o stire pe surse si o stire spusa si gandita de niste persoane sus puse si care uneori fac abuz de ...libertate de exprimare prin grstica mimica si huiduieli.Acest articol nu este nici analitic.Este prezentata ,in mod deosebit ,logorea unor lideri sindical care sug la doua mame;de la politic ,indiferent de culoare si de la sindicalistii care traiesc cu impresia ca esfii lor sint tatucii lor dar care uneori neputand justifica averea.El avind relatii de afaceri cu sectorul politic si patronate.Si ca o stire de moment,dar nu prea difuzata.Copilul de suflet al Olgutei,stadionul din Craiova este gata.I-ati vazut in vreo poza in presa ,,libera''cum arata?Cat de curind vom vedea si meciuri televizate.In schimb oamenii de bine,exigenti si atinsi de boala unei permanente nemultumiri ne vor informa cu maxima celeritate despre eventualele crapaturi ale acoperisului sau gazonul nu este verde ,ci rosu precum coafura Olgutei .

DODO
10 noiembrie 2017
cine cu cine ?

trebuie sa gindim cu capul nostru ! deci : ce se va intimpla dupa cod ? logig va fi un haos pentru ca romanii NU au o cultura care are la baza constiinta deci cind se vor vedea ei cu teancul de bani sigur marea lor majoritate nu vor achita nimic la stat deci vor fi viitori asistati sociali si capuse in sist sanitar Cit vor fi incasarile la stat ? ( cam 50 % ) adica ioc pentru altele. Investitii 0 = somaj masiv ! iar cei care se vor duce la fisc se vor calca in picioare lunar cu bratele pline de hirtoage ca on line nu stiu toti si in plus ai surpriza sa tot apari debitor Cit de chior sa fii sa nu vezi ca banii dati pe stadioane sau statui sint in vint cind atitea domenii urla de foame ? ritmul in care creste datoria tarii este ametitor Cine le va plati ? copiii nostrii ! .Astea trebuie sa le vedem noi . Sindicatele trbuie doar sa ne organizeze sa ne spunem legal nemultumirile Ati stat in casa la alegeri ? acum iesiti in strada ca deja este tirziu Prostia guvernantilor nu vine de la conspiratii ,agenturi sau sorosisti ci din lipsa lor de profesionalism si din tupeul lor de disperati penali

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5587 secunde